Rising of the machines…μελλοντικά και στην αυτοκίνηση;

Σχετικά άρθρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μια μέρα και να μην ακούσουμε ή διαβάσουμε κάτι για τα “έξυπνα” αυτοκίνητα του μέλλοντος και εν μέρει του παρόντος. Αυτόνομη ή ημιαυτόνομη οδήγηση, αυτόματο φρενάρισμα, προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες και πάσης φύσεως τεχνολογίες που αυτοματοποιούν την εμπειρία της οδήγησης δεν μας κάνουν καμία εντύπωση πλέον.

Όταν όμως διαβάζουμε για τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να αναγνωρίζει τον ιδιοκτήτη από το παρουσιαστικό του ή να προβαίνουν σε βιομετρικές αναλύσεις (ναι, αν είσαι καλά στην υγεία σου εννοούν) ή ακόμα περισσότερο να είναι σε θέση να καταγράψουν την εγκεφαλική σου δραστηριότητα, τότε όσο να πεις εντυπωσιαζόμαστε.

Όπως πληροφορούμαστε λοιπόν στον ιστότοπο Futurism που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα τεχνολογίας, υπάρχουν ήδη αρκετοί κατασκευαστές που έχουν κάνει κάποια βήματα σε αυτόν τον τομέα. Πως θα σου φαινόταν αν το αυτοκίνητο σου σε αναγνωρίζει και έρχεται να σε πάρει; Ή γενικά αν λαμβάνει διάφορες αποφάσεις “βλέποντας” κάτω από τα ρούχα σου;

Η γερμανική Continental για παράδειγμα έχει αναπτύξει τεχνολογία για την εκκίνηση του αυτοκινήτου με δαχτυλικό αποτύπωμα αντί κλειδιού. Και αν αυτό δεν ακούγεται αρκετά εντυπωσιακό τότε άκου αυτό: η Gentex έχει εξελίξει το δικό της βιομετρικό σύστημα το οποίο ενσωματώνεται στον εσωτερικό καθρέφτη και σκανάρει την ίριδα του ματιού του ατόμου που κάθεται στη θέση του οδηγού. Μπορεί να αναγνωρίσει με 99,9% επιτυχία αν αυτό το άτομο είναι ιδιοκτήτης. Αν το άτομο είναι άγνωστο τότε η λειτουργίες του αυτοκινήτου περιορίζονται (κάτι σαν το παλιό καλό immobilizer). Αν όμως η αναγνώριση είναι επιτυχής τότε οι ρυθμίσεις του οχήματος όπως το κάθισμα ή το ραδιόφωνο προσαρμόζονται ανάλογα.

Προσωπικά δεν μου ακούγονται καθόλου άσχημα όλα αυτά. Η τεχνολογία είναι φίλη μας όσο δεν εμφανίζεται κάποιος με τη μορφή του Arnold και ζήσουμε στιγμές terminator στο μέλλον.

ΠηγήFuturism

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...