Πριν ακόμα ξεκινήσει το αγωνιστικό τριήμερο για τον Stoffel Vandoorne ήξερε ότι θα έχει ποινής 35 θέσεων ως αποτέλεσμα της χρήσης αναβαθμισμένης μονάδας ισχύος της Honda. Χθες βράδυ, και μετά τις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών, εμφανίστηκε πρόβλημα στο κιβώτιο της McLaren, κάτι που αύξησε την ποινή κατά πέντε ακόμα θέσεις, εξαιτίας της αλλαγής του κιβωτίου.

Σήμερα το πρωί υπήρξε νέα εξέλιξη για τον Βέλγο, καθώς η Honda αποφάσισε να αντικαταστήσει εκ νέου το powerunit του Vandoorne, με ένα νέο. Αυτό όπως καταλαβαίνεις επιφέρει επιπλέον θέσεις ποινής, και συνολικά έφτασε τις 65.

Ο λόγος ήταν η αλλαγή του κινητήρα από την Honda, κατά την διάρκεια της νύχτας, με τον Ιάπωνα κατασκευαστή να είχε αποκαλύψει πρόβλημα με τον κινητήρα του Vandoorne από την Παρασκευή. Έτσι, ο Βέλγος τώρα έχει στην πλάτη του νέο κινητήρα εσωτερικής καύσης, νέο MGU-K, νέο turbo και νέο MGU-H.

Η Honda είπε ότι οι προδιαγραφές του κινητήρα Vandoorne έγιναν downgrade, και πλέον φοράει το spec 3.5, όπως και ο Alonso, και δεν θα έχει τις αναβαθμίσεις που είχε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα.