Οι Toyota, Mazda, Nissan και Honda, ανακοίνωσαν πως εγγυώνται για την ασφάλεια των αλουμινένιων μερών της Kobe Steel που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των αυτοκινήτων τους.

Οι τέσσερις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν γνωστό πως τα καπό και τα άλλα μέρη των σωμάτων των αυτοκινήτων τους που κατασκευάστηκαν από το αλουμίνιο που προμηθεύτηκαν από την Kobe Steel είναι ασφαλή. Οι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν προμηθευτεί μέταλλα με χαλκευμένα στοιχεία αντοχής από την Kobe Steel, συνεχίζουν τις έρευνές τους.

Η είδηση αυτή οδήγησε σε αύξηση της τιμής της μετοχής της Kobe Steel κατά 7%, η οποία έχει δει την μετοχή της να χάνει το 1/3 της αξίας της από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο. Χθες, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα ερευνήσει την υπόθεση της Kobe Steel προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. H εταιρία έχει παραδεχτεί πως παραποιούσε για πάνω από 10 χρόνια τις ποιοτικές προδιαγραφές προϊόντων αλουμινίου και χαλκού που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, διαστημικούς πυραύλους και αμυντικό εξοπλισμό.