Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για αλλαγή στο format των αγώνων. Μετά από την αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής format στις κατατακτήριες, στις αρχές του 2016, οι υπεύθυνοι εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να είναι τα Grands Prix στο μέλλον. Έχουμε ακούσει αρκετές ιδέες, μέχρι και διπλούς αγώνες σε ένα Σαββατοκύριακο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.

Τι θα έλεγες αν το 3ήμερο γινόταν 2ήμερο; Μέχρι σήμερα, η Παρασκευή είναι σημαντική μέρα για τις ομάδες, αφού προετοιμάζεται το μονοθέσιο για τις κατατακτήριες και τον αγώνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ross Brawn, υπάρχει το ενδεχόμενο η Παρασκευή να καταργηθεί, προκειμένου οι ομάδες να μην αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από τους επιπλέον αγώνες. Ωστόσο, ο Βρετανός επισημαίνει τη σημασία της ποιότητας έναντι της ποσότητας.

Νομίζω ότι για τον αριθμό των αγώνων, η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας. Δεν έχει νόημα να έχουμε περισσότερους αγώνες, εκτός κι αν είναι ποιοτικοί αγώνες. Οπότε, η τοποθεσία, το είδος της πίστας και η ικανότητα να έχουμε έναν σπουδαίο αγώνα είναι ζωτικής σημασίας.

Οι ομάδες έχουν λογιστικά θέματα με τους αγώνες που προσθέτουμε. Ένα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να εξετάζουμε το αγωνιστικό format, ώστε να δούμε αν πρέπει να το αλλάξουμε αυτό και να το κάνουμε εύκολο λογιστικά για τις ομάδες με τους περισσότερους αγώνες. Έχουμε πολύ ανοιχτό μυαλό για το πώς θα προχωρήσουμε.

Αν δεν έχουμε την Παρασκευή, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους αγώνες, επειδή λογιστικά είναι καλύτερο για τις ομάδες. Ωστόσο, η Παρασκευή είναι σημαντική για τους υπεύθυνους των αγώνων και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Πώς βρίσκουμε μία λύση; Εξετάζουμε όλα τα στοιχεία και βλέπουμε τον καλύτερο τρόπο. Η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας και δεν προσθέτουμε απλά αγώνες, επειδή δεν είναι βιώσιμο. Είχαμε αγώνες στο παρελθόν χωρίς ποιότητα και απλά απέτυχαν, κάτι που δεν είναι καλό για το άθλημα.

Η Liberty Media έχει ήδη δώσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στη Formula 1 και ο Διευθύνων Σύμβουλος του αθλήματος για το αγωνιστικό κομμάτι τονίζει την αλλαγή σχέσεων με τις πίστες, με μικρές αλλαγές να έχουν κάποιες φορές μεγάλη σημασία.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος φέτος είναι η αλλαγή στις σχέσεις με τους υπεύθυνους των αγώνων και με τις πίστες. Είμαστε τώρα ένας οργανισμός που θέλει να λέει «ναι», όταν ένας υπεύθυνος αγώνα θέλει κάτι. Στο Austin μετακινήσαμε κατά δύο ώρες πιο πίσω τις κατατακτήριες, στις 4 το απόγευμα, και το αφεντικό της πίστας, Bobby Epstein, μου είπε ότι είχαμε 20.000 περισσότερους θεατές απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Γι’ αυτό, είμαστε πολύ δεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε με τους υπεύθυνους, και σας υπόσχομαι ότι αυτό δεν ίσχυε στο παρελθόν. Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική στάση στο πώς δουλεύουμε μαζί, κάτι που το βλέπω. Οι άνθρωποι της Liberty ποτέ δεν το είδαν αυτό στο παρελθόν. Εγώ το έχω δει, και ορκίζομαι πως είναι τεράστια η διαφορά.