Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για αλλαγή στο format των αγώνων. Μετά από την αποτυχημένη απόπειρα αλλαγής format στις κατατακτήριες, στις αρχές του 2016, οι υπεύθυνοι εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να είναι τα Grands Prix στο μέλλον. Έχουμε ακούσει αρκετές ιδέες, μέχρι και διπλούς αγώνες σε ένα Σαββατοκύριακο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί.

Τι θα έλεγες αν το 3ήμερο γινόταν 2ήμερο; Μέχρι σήμερα, η Παρασκευή είναι σημαντική μέρα για τις ομάδες, αφού προετοιμάζεται το μονοθέσιο για τις κατατακτήριες και τον αγώνα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ross Brawn, υπάρχει το ενδεχόμενο η Παρασκευή να καταργηθεί, προκειμένου οι ομάδες να μην αντιμετωπίσουν τόσο μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από τους επιπλέον αγώνες. Ωστόσο, ο Βρετανός επισημαίνει τη σημασία της ποιότητας έναντι της ποσότητας.

Νομίζω ότι για τον αριθμό των αγώνων, η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας. Δεν έχει νόημα να έχουμε περισσότερους αγώνες, εκτός κι αν είναι ποιοτικοί αγώνες. Οπότε, η τοποθεσία, το είδος της πίστας και η ικανότητα να έχουμε έναν σπουδαίο αγώνα είναι ζωτικής σημασίας.

Οι ομάδες έχουν λογιστικά θέματα με τους αγώνες που προσθέτουμε. Ένα από τα πράγματα που κάνουμε είναι να εξετάζουμε το αγωνιστικό format, ώστε να δούμε αν πρέπει να το αλλάξουμε αυτό και να το κάνουμε εύκολο λογιστικά για τις ομάδες με τους περισσότερους αγώνες. Έχουμε πολύ ανοιχτό μυαλό για το πώς θα προχωρήσουμε.

Αν δεν έχουμε την Παρασκευή, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους αγώνες, επειδή λογιστικά είναι καλύτερο για τις ομάδες. Ωστόσο, η Παρασκευή είναι σημαντική για τους υπεύθυνους των αγώνων και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Πώς βρίσκουμε μία λύση; Εξετάζουμε όλα τα στοιχεία και βλέπουμε τον καλύτερο τρόπο. Η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας και δεν προσθέτουμε απλά αγώνες, επειδή δεν είναι βιώσιμο. Είχαμε αγώνες στο παρελθόν χωρίς ποιότητα και απλά απέτυχαν, κάτι που δεν είναι καλό για το άθλημα.

Η Liberty Media έχει ήδη δώσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο στη Formula 1 και ο Διευθύνων Σύμβουλος του αθλήματος για το αγωνιστικό κομμάτι τονίζει την αλλαγή σχέσεων με τις πίστες, με μικρές αλλαγές να έχουν κάποιες φορές μεγάλη σημασία.

Ένα από τα πράγματα για τα οποία είμαι περήφανος φέτος είναι η αλλαγή στις σχέσεις με τους υπεύθυνους των αγώνων και με τις πίστες. Είμαστε τώρα ένας οργανισμός που θέλει να λέει «ναι», όταν ένας υπεύθυνος αγώνα θέλει κάτι. Στο Austin μετακινήσαμε κατά δύο ώρες πιο πίσω τις κατατακτήριες, στις 4 το απόγευμα, και το αφεντικό της πίστας, Bobby Epstein, μου είπε ότι είχαμε 20.000 περισσότερους θεατές απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Γι’ αυτό, είμαστε πολύ δεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε με τους υπεύθυνους, και σας υπόσχομαι ότι αυτό δεν ίσχυε στο παρελθόν. Υπάρχει μια εντελώς διαφορετική στάση στο πώς δουλεύουμε μαζί, κάτι που το βλέπω. Οι άνθρωποι της Liberty ποτέ δεν το είδαν αυτό στο παρελθόν. Εγώ το έχω δει, και ορκίζομαι πως είναι τεράστια η διαφορά.

 • Gestione Sportiv@

  Το “πρόσωπο” της F1, από τότε που ανέλαβε την προεδρία της FIA ο Todt και εξαγοράστηκαν τα δικαιώματα του κορυφαίου sport από την Liberty Media, έχει αλλάξει άρδην.
  Πλέον, παρακολουθούμε κάτι το οποίο είναι πολύ “αποστειρωμένο” και δεν μιλάμε για έντονη δράση εντός πίστας.
  Σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, που είχαμε συνεχή δράση σε όλα τα FP (με τη δυνατότητα σε κάποιες ομάδες βάση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος κατασκευαστών από το προηγούμενο έτος να χρησιμοποιούν ακόμα και 3 μονοθέσια) και στο qualifying.
  Τώρα αυτό περιορίζεται λόγω της προσπάθειας προστασίας των ελαστικών και την εξοικονόμησης καυσίμου όχι μόνο στον αγώνα, αλλά και στα FP.
  Οι δηλώσεις της Claire Williams πριν από τρία χρόνια, η οποία είχε αναφερθεί και είπε με στυγνό ύφος, ότι είναι ασύμφορο, από οικονομικής πλευράς, για μία ομάδα να κάνει άσκοπους γύρους στην πίστα, ώστε να βρει το κατάλληλο set up στο μονοθέσιο και να καταναλώνει απλά καύσιμο.
  Αν όντως καταργηθούν τα FP της Παρασκευής, τότε οι ομάδες θα ξοδεύουν ακόμα περισσότερες ώρες στους προσομοιωτές τους, ανέξοδα χωρίς κινδύνους για καταστροφή μονοθεσίων (και πάλι δεν ξοδεύονται λεφτά έτσι από πιθανά) και έτσι ο στόχος των τριών κινητήρων ανά σεζόν θα επιτευχθεί………
  Παράλληλα, με την πιθανή κατάργηση δράσης στις ομάδες της Παρασκευή, περιορίζονται και οι πιθανότητες των νέων οδηγών μικρής ηλικίας να έχουν το περιθώριο δοκιμής μονοθεσίων κατηγορίας F1.

  Υ.Γ. Φτάνει πια με τις αλλαγές στον χώρο της F1……….
  Φέρτε πίσω τα γεμάτα δράση Π/Σ/Κ, χωρίς να λείψει καμία μέρα!!!!!!!

  • τα FP της παρασκευης ποσες ωρες ειναι ???

  • Gestione Sportiv@

   Και τα 2 FP της Παρασκευής διαρκούν 1 ώρα και 30 λεπτά.

  • δεν μπορουμε αυτες τις ωρες να τις μετακλησουμε στο σαββατο ?????
   σαν ιδεα το λεω για να μην χαθει η ευκαιρια για περισλλογη δεδομενων !!!

   παντως για μενα σαν θεατη…μακραν η πιο αδιαφορη μερα η παρασκευη !!!!

  • Gestione Sportiv@

   Μπάμπη, δεν είναι απλά δύσκολο να γίνει, αλλά ακατόρθωτο.
   Συγκεκριμένα, το Σάββατο έχουμε το FP3 και το qualifying, τα οποία διαρκούν από μία ώρα το καθένα.
   Όμως, εκτός της F1 έχουμε και αγώνες από άλλες κατηγορίες, άρα δεν γίνεται να μετακυλιστεί δραστηριότητα 3 ωρών συνολικά από την Παρασκευή το Σάββατο.
   Επομένως, μας προετοιμάζουν από τη Liberty Media για “ψαλίδι” την Παρασκευή.
   Και το θέμα είναι, τι θα κάνουμε Παρασκευή βράδυ, αφού συνήθως δεν βγαίνω και κάθομαι μέσα και σχολιάζω “εδώ” ειδήσεις από το εκάστοτε GP……….

 • Gmph fast

  Άμα είναι να βάλετε πίστες εκτρώματα μέσα σε πόλεις με 0 προσπεράσματα και 0 θέαμα καλύτερα να μην αυξηθούν οι αγώνες

 • Yiannis P

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως θα αυξηθεί η ποιότητα βγάζοντας τα Free Practice…Τα FP δεν γίνονται για να περάσει η ώρα. Οι ομάδες τεστάρουν πράγματα. Χωρίς FP θα δοκιμάζουν καινούργια πράγματα κατεύθυναν στις κατατακτήριες;; Μα έτσι θα πηγαίνουν πολύ πιο safe υπό τον φόβο να μην δυσλειτουργησει κάτι, όποτε πάει η ανάπτυξη…

  • rantaplan

   Αυτό λέει, ότι τα FP φέρνουν την ποιότητα.

 • Anestis Genk

  και χωρίς παρασκευή πάλι ΠΣΚ θα λέγεται

 • LJ

  Εγω θα έλεγα πριν τους δικάσουμε, να δούμε τι ακριβώς σκέφτονται και αν ακούγεται καλο να το δούμε και στην πράξη και μετα να αποφασίσουμε. Όπως με το format των κατατακτήριων το 2016. Το είδαμε, δεν ήταν καλο και το άλλαξαν.

 • LJ

  Εγω θα έλεγα πριν τους δικάσουμε, να δούμε τι ακριβώς σκέφτονται και αν ακούγεται καλο να το δούμε και στην πράξη και μετα να αποφασίσουμε. Όπως με το format των κατατακτήριων το 2016. Το είδαμε, δεν ήταν καλο και το άλλαξαν.