Η Waymo, η εταιρία της Google που αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία, ανακοίνωσε πως σταμάτησε να αναπτύσσει συστήματα και χαρακτηριστικά που απαιτούν από τους οδηγούς να παίρνουν τον έλεγχο σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Αυτό έκανε γνωστό ο John Krafcik, CEO της εταιρείας, ο οποίος συμπλήρωσε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από έρευνα που έκανε η εταιρία, στη οποία θέλησε να μελετήσει τη συμπεριφορά των οδηγών όταν αυτοί χρειαστεί να αναλάβουν την οδήγηση του οχήματος από τον υπολογιστή.

Η έρευνα έδειξε πως κάτι τέτοιο θα είχε “ολέθρια αποτελέσματα” καθώς οι οδηγοί, έχοντας εμπιστευθεί απολύτως το αυτόνομο σύστημα οδήγησης, δεν έδιναν προσοχή στον δρόμο, αφού ασχολούνταν με το κινητό τους τηλέφωνο, έβαζαν μακιγιάζ, έπιναν ή ακόμη και κοιμόντουσαν, ενώ το αυτοκίνητο κινούνται με σχεδόν 90 χλμ/ώρα. Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο χρόνος προσαρμογής και αντίδρασις τους στις συνθήκες που έπρεπε να αναλάβουν τον έλεγχο του οχήματος, ήταν μεγάλος και, άρα, πιθανότατα θα οδηγούσε σε ατύχημα, μιας και οι οδηγοί/επιβάτες δεν είχαν επίγνωση του τι συνέβαινε γύρω από το αυτοκίνητό τους.

Έτσι, η Waymo αποφάσισε να εστιάσει την έρευνά της σε πλήρως αυτόνομα συστήματα οδήγησης, που δεν χρειάζονται ανθρώπινη παρέμβαση.

  • a_f_a

    και καλά κάνουν. ειτε οδηγείς, είτε δεν οδηγείς. το ινμπιτγουϊν της τεσλα ειναι το χειρότερο.

  • Anestis Genk

    Αυτό δείχνει τις λούμπες με τα επίπεδα. Δλδ πως επί της ουσίας το επίπεδο 3 δεν έχει νόημα αν πρέπει να έχεις την προσοχή στον δρόμο. Αυτό είναι και η κούραση της οδήγησης άλλωστε.