Κατατακτήριες GP Abu Dhabi 2017: Ο Bottas την τελευταία pole!

Σχετικά άρθρα

Κατατακτήριες

Τη δεύτερη συνεχόμενη pole position και την τέταρτη της καριέρας του κατέκτησε πριν από λίγο ο Valtteri Bottas. Ο Φινλανδός ήταν ταχύτερος σήμερα από τον Lewis Hamilton, ο οποίος δεν ήταν αλάνθαστος και περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Η W08 ήταν εμφανώς ταχύτερη από την SF70H, έτσι ο Sebastian Vettel αρκέστηκε στην τρίτη θέση. Για μία ακόμα φορά, λοιπόν, η Ferrari δε θα ξεκινήσει από την πρώτη σειρά στο Abu Dhabi.

Δίπλα στον Γερμανό θα ξεκινήσει ο Daniel Ricciardo, ο οποίος πήρε στο τέλος την τέταρτη θέση από τον Kimi Raikkonen. Από την έκτη θέση θα ξεκινήσει ο Max Verstappen, μπροστά από τους Nico Hulkenberg, Sergio Perez, Esteban Ocon και Felipe Massa. Ας δούμε πώς εξελίχθηκαν οι τελευταίες κατατακτήριες της σεζόν:

Q1

Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικές και τα θερμόμετρα έδειχναν τους 24°C στην ατμόσφαιρα και τους 31°C στο οδόστρωμα. Οι οδηγοί άφησαν γρήγορα τα pits, με τις Mercedes και Ferrari να είναι ανάμεσά σε αυτούς που βγήκαν. Τα μονοθέσια φορούσαν την ultrasoft και ο Bottas έπιασε κορυφή με 1:37.7, αλλά ο Hamilton ήρθε για να βελτιώσει κατά 231 χιλιοστά, όσο ο Vettel ήταν 732 χιλιοστά μακριά από την κορυφή.

Ο Raikkonen ανέβηκε αμέσως μετά στην τρίτη θέση, δίχως να κατεβαίνει το 1:38, όσο τα Mercedes συνέχιζαν να πιέζουν, γράφοντας ταχύτερα περάσματα σε όλα τα κομμάτια. Ο Bottas πέρασε μπροστά με 1:37.3, με τον Hamilton να μην έχει καλό τρίτο κομμάτι, έτσι βελτίωσε ελάχιστα, παραμένοντας στη δεύτερη θέση.

Ο Ricciardo ανέβηκε στην τρίτη θέση, αλλά αυτό ήταν προσωρινό, αφού ο Vettel έσπασε το 1:38, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1:37.8, απέχοντας σχεδόν μισό δευτερόλεπτο από την κορυφή. Οι δύο Red Bull υστερούσαν φανερά, με τον Perez να ανεβαίνει στην έβδομη θέση, σημειώνοντας το ταχύτερο πέρασμα στο δεύτερο κομμάτι, εκεί που απαιτείται υψηλή τελική ταχύτητα. Ο Vandoorne ήταν στην όγδοη, μπροστά από τις δύο Renault.

Λίγο πριν μπούμε στο τελευταίο πεντάλεπτο, η δράση είχε μειωθεί σημαντικά. Οι ταχύτεροι οδηγοί είχαν επιστρέψει στα pits, ενώ οι αργότεροι προετοιμαζόταν για μία ακόμα έξοδο, ώστε να κάνουν νέους γρήγορους γύρους, στην προσπάθειά τους να προκριθούν στο Q2. Ο Alonso ήταν στην 12η θέση και ο Massa στην 13η, τρεις θέσεις μπροστά από τον team-mate του, έτσι θα έβγαιναν ξανά.

Πράγματι, όλοι οι οδηγοί από την 12η θέση και κάτω έξω με δύο λεπτά για το τέλος. Ο Massa μετακινήθηκε στην όγδοη θέση, ο Alonso στην δωδέκατη και ο Stroll ολοκλήρωσε την προσπάθειά του στην 15η θέση. Έτσι, εκτός έμειναν οι Grosjean, Gasly, Wehrlein, Ericsson και Hartley.

Q2

Bottas και Hamilton ήταν οι πρώτοι που έβγαιναν, με τους υπόλοιπους οδηγούς να μην καθυστερούν. Η θερμοκρασία οδοστρώματος είχε πέσει στους 30°C, την ώρα που  υπήρχε σκέψη για πολύ μαλακά στο μονοθέσιο του Hamilton. Τελικά, η W08 του Βρετανού είχε τα ultrasofts, όπως και όλοι όσοι ήταν στην πίστα. Για πρώτη φορά είδαμε χρόνο κάτω από το 1:37. Ο Bottas έγραψε το 1:36.9, όμως ο Hamilton ήταν δύο δέκατα ταχύτερος.

Ο Vettel ήταν στο 1:37.0, έχοντας πίσω του τον Raikkonen, με τη διαφορά τους να είναι τέσσερα δέκατα. Ο Ricciardo πίσω από τους τέσσερις πρώτους, όμως ανάμεσα στις Red Bull ήταν ο Hulkenberg, αφού ο Verstappen εξακολουθούσε να μην έχει τον ρυθμό που θα ήθελε. Ο Perez ανέβηκε στην όγδοη θέση, με τον Ocon να είναι ελάχιστα πιο αργός από τον team-mate του.

Ο Alonso ήταν για την ώρα εντός δεκάδας, αφού κινήθηκε λίγο πιο γρήγορα από τον Vandoorne. Ο Massa στην δωδέκατη θέση, με τους Magnussen, Sainz και Stroll να ακολουθούν για την 15άδα. Το μέσον της διαδικασίας είχε περάσει και όλοι επέστρεψαν στα pits. Οι αργότεροι συνδυασμοί θα έβγαιναν για νέους γύρους, κάτι που ίσως έκαναν και οι πρώτοι.

Οι δύο McLaren έκαναν την αρχή, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι δεν άργησαν να βγουν, παρόλο που κάποιοι είχαν εξασφαλίσει με άνεση την είσοδό τους στο Q3. Ο Alonso παρέμεινε στην δέκατη θέση και ο Vandoorne δεν κατάφερε να βελτιώσει. Ο Massa ήταν ταχύτερος και έβγαλε εκτός τον Alonso με την δέκατη θέση.

Αυτή ήταν και η μοναδική αλλαγή που σημειώθηκε, επομένως από τη συνέχεια αποκλείστηκαν οι Alonso, Sainz, Vandoorne, Magnussen και Stroll, με τον Sainz να αντιμετωπίζει απώλεια δύναμης από τον κινητήρα.

Q3

Ο Bottas ήταν για μία ακόμα φορά το πρώτο μονοθέσιο, μα οι υπόλοιποι βγήκαν εντός των πρώτων 80 δευτερολέπτων. Ο Raikkonen σημείωσε μοβ στο πρώτο κομμάτι, το οποίο έκανε αμέσως μετά ο Vettel, αλλά ο Bottas απάντησε με μοβ στο δεύτερο κομμάτι. Ο Πρωταθλητής του 2007 έγραψε το 1:36.9, αλλά ο συμπατριώτης του ήταν πάνω από εφτά δέκατα ταχύτερος.

Στη δεύτερη θέση ο Hamilton, έχοντας διαφορά 172 χιλιοστών από τον team-mate του. Ο Vettel στην τρίτη θέση, έξι δέκατα μακριά από την κορυφή. Για πρώτη φορά, ο Verstappen ήταν ταχύτερος από τον έκτο Ricciardo, έστω και 20 χιλιοστά, με τον Hulkenberg να δείχνει την ταχύτητά του στον έναν γύρο, όντας μπροστά από τις δύο Force India. Ο Massa δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο από την δέκατη θέση.

Όλοι στα pits για φρέσκια ultrasoft γόμα. Έμεναν 3,5 λεπτά όταν έσπασε η σιωπή και οι πιλότοι ξεκίνησαν να βγαίνουν στην πίστα. Ο καθένας προσπαθούσε να βρει το σωστό κενό, προκειμένου η προσπάθειά του να μείνει ανεπηρέαστη. Ο γύρος του Bottas ήταν πάρα πολύ καλός και ο Hamilton θα έπρεπε να βάλει τα δυνατά του για να σπάσει την επίδοση του team-mate του.

Ο Φινλανδός δεν βελτίωσε στο πρώτο κομμάτι, αντίθετα με τον Hamilton που σημείωσε μοβ. Ο Bottas συνέχιζε να είναι πιο αργός, επιλέγοντας να γυρίσει στα pits. Ο Hamilton δεν είχε ανάλογη συνέχεια στον γύρο του, έτσι παρέμεινε στη δεύτερη θέση. Ο Vettel έμεινε τρίτος, όμως ο Ricciardo έκλεψε την τέταρτη θέση από τον Ricciardo. Ο Verstappen ήταν εμφανώς πιο αργός, με τους Hulkenberg, Perez, Ocon και Massa να ακολουθούν.

Ο αυριανός αγώνας θα ξεκινήσει στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Ο γύρος του Bottas

Τα highlights

Δηλώσεις των οδηγών

Αποτελέσματα

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

GP Κίνας 2024: Άπιαστος Verstappen

Για έναν ακόμα ακόμα θαυμάσαμε το μεγαλείο της Red Bull και του Max Verstappen και ταυτόχρονα διασκεδάσαμε με τις μάχες για τις πίσω θέσεις. Ούτε...