Η Waymo, η εταιρία της Google που αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία, ανακοίνωσε ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα της έχουν διανύσει συλλογικά 4 εκατομμύρια μίλια (6.440.000) σε δημόσιους δρόμους. Το εντυπωσιακό, όμως, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ορόσημο, αλλά ο ρυθμός. Τι εννοώ;

Παρόλο που η εταιρεία χρειάστηκε 18 μήνες για να φτάσει το ένα εκατομμύριο μίλια, έπειτα χρειάστηκε 14 μήνες για να φτάσει τα δύο εκατομμύρια μίλια, και 8 μήνες για να φτάσει τα τρία, με το τελευταίο εκατομμύριο των μιλίων να το συμπληρώνει σε μόλις έξι μήνες.

Τα αυτόνομα, παρότι βρίσκονται σε δημόσιους δρόμους, περιορίζονται σε πόλεις της περιοχής Bay Area της Καλιφόρνιας και γύρω από το Phoenix της Αριζόνα, ενώ κάποιες δοκιμές έχουν γίνει στο Austin του Τέξας και στο Kirkland της Ουάσιγκτον.

Η Waymo είχε βελτιώσει κατά πολύ την αυτόνομη τεχνολογία της, σε συνεργασία με την Lyft, αν και δεν είναι σαφές πόση επιρροή είχε η τελευταία. Εκτός από την οδήγηση στον έξω κόσμο, η εταιρεία έχει δοκιμάσει τα συστήματά της σε για 2,5 δισεκατομμύρια μίλια σε προσομοιωτή, μόνο το τελευταίο έτος.

Με όλη αυτή την εμπειρία, η εταιρεία λέει ότι ήταν σε θέση να διδάξει τα οχήματά της ώστε να αποκομίσουν “πλήρη αυτονομία”, ενώ υπαινίχθηκε ότι το κοινό σύντομα θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία “χωρίς οδηγό” της Waymo για να πάει στη δουλειά, στο σχολείο, κλπ.