Αν ανατρέξει κάποιος στα προηγούμενα χρόνια, θα πιστέψει ότι η απόφαση της Toro Rosso να συνεργαστεί με τη Honda για το 2018 είναι αυτοκτονική. Η ιαπωνική εταιρεία ταλανίστηκε από τεράστια προβλήματα, με φανερή έλλειψη απόδοσης και αξιοπιστίας, ως εκ τούτου η McLaren διέκοψε τη συνεργία μαζί της, καθώς έβλεπε ότι η σχέση τους δεν έχει μέλλον, προτιμώντας τη λύση της Renault.

Η STR ήθελε να αλλάξει επίπεδο και να γίνει στην ουσία εργοστασιακή ομάδα, γι’ αυτό και υπέγραψε συμβόλαιο με τη Honda, μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει δυσκολίες, αφού το ιαπωνικό power unit θα πρέπει να βελτιωθεί κατά πολύ για να συγκριθεί με τα κορυφαία στο grid.

Ακόμα κι αν η αξιοπιστία βελτιωθεί σημαντικά, οι ποινές είναι δεδομένο ότι θα έρθουν, αφού δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις τρεις θα είναι οι διαθέσιμοι κινητήρες το 2018. Ο επί κεφαλής της ομάδας, Franz Tost, λέει πως για την ώρα δεν ανησυχεί, υποστηρίζοντας ξανά την απόφαση τους να χρησιμοποιούν κινητήρες της Honda.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να δούμε τον νέο κινητήρα να δοκιμάζεται, και μετά μπορούμε να σκεφτούμε για πιθανές ποινές. Αλλά, απέχει πολύ αυτό. Ο λόγος που ζητήσαμε να συνεργαστούμε με τη Honda είναι ότι είμαστε πεπεισμένοι πως η εταιρεία αυτή έχει πολλές δυνατότητες, είναι παγκοσμίως γνωστή στην αυτοκίνηση με φανταστική ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Κι εμείς ως Toro Rosso είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με έναν τόσο αποκλειστικό συνεργάτη. Τώρα είναι η ώρα να προβούμε σε δραστηριότητες κι ελπίζουμε ότι θα έχουμε πλήρη λειτουργία από την πλευρά της Toro Rosso και επιτυχία από την πλευρά της Honda.

Ο Αυστριακός αποκαλύπτει πως σκόπευαν να αντιγράψουν τα σχέδια της Red Bull για το πίσω μέρος της STR13, αλλά ο διαφορετικός κινητήρας δεν τους το επιτρέπει αυτό, συνεπώς η μόνη λύση ήταν η πρόσληψη μηχανικών.

Ο προϋπολογισμός είναι μία ιστορία, το να χτίσεις είναι μία άλλη. Όλο αυτό χρειάζεται χρόνο και φυσικά, αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι επειγόντως, θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας. Όμως, φέρνουμε και κάποιους ανθρώπους, επειδή πρέπει να το κάνουμε. Είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο για το 2018, θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το πίσω μέρος της Red Bull Racing, κάτι που δε συμβαίνει τώρα λόγω του διαφορετικού κινητήρα, και πρέπει να φέρουμε ανθρώπους για να κάνουνε αυτό το project επιτυχημένο. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία.