Η General Motors μας δίνει μια πρώτη γεύση από το πρώτο πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητό της που θα κυκλοφορήσει στους δρόμους το 2019 και δεν διαθέτει ούτε τιμόνι, αλλά ούτε και πεντάλ.

Το όχημα βασίζεται στο Chevrolet Bolt και ονομάζεται Cruise AV. Θα γίνει το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής παγκοσμίως χωρίς κανένα από τα κλασικά συστήματα ελέγχου, καθώς δεν θα έχει ανάγκη από οδηγό για να κινηθεί.

Η GM έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες συζητήσεις με την Εθνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), προκειμένου να αλλάξουν μερικές νόρμες που θα επιτρέψουν την έγκριση τύπου του νέου αυτοκινήτου, μιας και με βάση στο σημερινό κανονιστικό πλαίσιο, κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο χωρίς… τιμόνι.

Στόχος της GM είναι να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα διαθέσει μαζικά αυτόνομα κινούμενα οχήματα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της GM τα αυτόνομα κινούμενα Cruise AV δεν θα απευθύνονται σε πρώτη φάση σε ιδιώτες, καθώς το κόστος τους θα είναι μάλλον απαγορευτικό, αλλά σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών μετακίνησης.

Χωρίς το εργατικό κόστος των οδηγών, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα θα είναι για τις εταιρείες αυτές (βλέπε Uber, Lyft κτλ) «μάννα εξ ουρανού», καθώς θα μπορούν να αποσβήνουν πολύ γρήγορα την μεγάλη αρχική τους αξία, εργαζόμενα 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα χωρίς απαιτήσεις για δώρα, άδειες και άλλα εργασιακά δικαιώματα.