Η BMW έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την ανάπτυξη της νέας γενιάς της Σειράς 3, με κωδική ονομασία G20, έτσι ώστε να είναι έτοιμη να παρουσιαστεί στο κοινό εντός του 2018. Το νέο μοντέλο θα υιοθετήσει μια πιο σπορ σχεδίαση με έντονες ακμές, ενώ θα φέρει μια σειρά από μηχανικές και τεχνολογικές αλλαγές, με την 7η γενιά της 3άρας να είναι ελαφρύτερη κατά 40 κιλά, μιας και θα κάνει εκτεταμένη χρήση αλουμινίου και CFRP (carbon fiber reinforced plastic), ενώ θα εξοπλίζεται με τεχνολογίες όπως ημι-αυτόνομης οδήγησης και ηλεκτρικών κινητήρων.

Η νέα πλατφόρμα εκτός του ότι θα ρίξει το βάρος θα διατηρήσει τα γνωστά δυναμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου. Η CLAR πλατφόρμα υποστηρίζει τη χρήση ανθρακονημάτων στις κολώνες του σασί, στα πλαίσια των θυρών και στο τούνελ μετάδοσης, με τους Βαυαρούς να δηλώνουν πως η νέα 3αρα θα πάει κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας όσον αφορά τα οδηγικά χαρακτηριστικά.

Οι δύο αυτές τεχνολογίες δεν θα παρουσιαστούν κατά το λανσάρισμα του μοντέλου, με τη BMW να έχει ως στόχο να διατηρήσει τον χαρακτήρα του σπορ σεντάν στην Σειράς 3, με τον οδηγό να είναι πάντα το επίκεντρο. Πλήρως αυτόνομο μοντέλο από τη BMW στη κατηγορία της 3αρας πρέπει να αναμένουμε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, με την νέα Σειράς 7 να εξοπλίζεται με αρκετές αυτόνομες λειτουργίες.

Στο εσωτερικό η BMW θα κάνει χρήση ποιοτικότερων υλικών, θα προσφέρει καλύτερη ηχομόνωση, με την νέα πλατφόρμα του μοντέλου να συνδυάζει αλουμίνιο, carbon και χάλυβα υψηλής αντοχής. Κίνηση θα παίρνει από τετρακύλινδρους και εξακύλινδρους κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, ενώ πρέπει να περιμένουμε και μια plug-in υβριδική έκδοση, ενώ δεν αποκλείεται και το λανσάρισμα μιας έκδοσης κατανάλωσης υδρογόνου. Οι κινητήρες θα είναι δυνατότεροι από τους τωρινούς, έχοντας 5% λιγότερες εκπομπές, με την υβριδική 330e να παράγει 261 άλογα (248 σήμερα), ενώ θα υπάρχει και η 325e με 226 άλογα.

Οι κινητήρες βενζίνης θα είναι κατά μέσο όρο δυνατότεροι κατά 7 άλογα και 20 Nm ροπής, με την 316d να δυναμώνει στα 134 άλογα (113 σήμερα), η 318d 160 άλογα, η 320d 201 άλογα (+14 άλογα), με την 325d να φτάνει τα 234 άλογα. Κάτω από την M3 θα τοποθετηθούν οι M340i και M340d, με την M3 να φορά τον S58 κινητήρα, την εξέλιξη του 3,0-λιτρου S55 εξακύλινδρου turbo κινητήρα που συναντάμε στις τωρινές M3/M4.

Θα είναι απόδοσης 475 ίππων και 600 Nm ροπής με τις αναφορές να θέλουν την M3, να προσφέρεται και ως τετρακίνητη, με το σύστημα να βρίσκεται στον πρόσθετο εξοπλισμό και να είναι λιγότερο πολύπλοκο από το xDrive της τωρινής M5. Το αυτοκίνητο θα έχει ιδανική κατανομή βάρους (50:50), με την πλατφόρμα CLAR να συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της στρεπτικής ακαμψίας.

Επίσης, η νέα γενιά της M3 θα διαθέτει σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική μεταβλητή υποβοήθηση, ενεργή ανάρτηση και brake-by-wire σύστημα πέδησης. Οι ζάντες θα είναι διαστάσεων 19″ και 20″, με το αυτοκίνητο να έχει μεγαλύτερο πλάτος και χαμηλότερο κέντρο βάρους. Τέλος η νέα 3άρα θα προσφέρεται και σε ηλεκτρική έκδοση.