Η Stage 13 ήταν η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για οδηγούς και αναβάτες να επιτεθούν και να κυνηγήσουν μία υπέρ τους αλλαγή στη γενική κατάταξη λίγο πριν το τέλος.

Η επόμενη ημέρα (Σάββατο), είναι ημέρα γιορτής. Το σκληρό 40ο Dakar Rally ολοκληρώνεται στη Córdoba. Οι αγωνιζόμενοι έχουν μπροστά τους μία τελευταία ειδική διαδρομή 120km πριν αρχίσει το πάρτι στην αγωνιστική τους Ιθάκη.

Αυτοκίνητα

Βίοι αντίθετοι για τους Nasser Al-Attiyah και Stephane Peterhansel καθώς προσπαθούσαν να μειώσουν τη διαφορά από τον πρωτοπόρο Carlos Sainz. Ο οδηγός της Toyota πήρε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του σε ειδική αλλά ο 13 φορές θριαμβευτής στον θρυλικό αυτό αγώνα, είχε ατύχημα νωρίς στην ειδική. Προκάλεσε πολλές ζημιές στο Peugeot 3008DKR Maxi και έχασε όλες του τις ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα. Ο Sainz τερμάτισε 19 λεπτά πίσω από τον Al-Attiyah και καλείται να προστατεύσει το μεγάλο προβάδισμά του για μόνο μία ακόμα ημέρα.

Nasser Al-Attiyah:

Ήταν μία πολύ σκληρή και ατελείωτη ημέρα, με συνολικά 1,000km απλής και χρονομετρημένης διαδρομής. Ήταν μία μακρά ημέρα για εμάς. Χαίρομαι πολύ που είμαι εδώ, που τερμάτισα και που πλέον είμαι δεύτερος.

Είναι πραγματικά υπέροχη στιγμή. Απομένει μία διαδρομή, συνολικά 140 km όπου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και θα επικεντρωθούμε στο να διατηρήσουμε τη θέση μας.

Σήμερα ήταν πολύ δύσκολα. Το να κάνεις λάθος ή να έχεις ατύχημα ήταν πολύ εύκολο γιατί είχε συνδυασμό άμμου και δέντρων. Όμως έτσι είναι το Dakar.

Carlos Sainz:

Το πρώτο κομμάτι της ειδικής ήταν πολύ δύσκολο. Νομίζω πως πολλοί πίσω μου είχαν προβλήματα. Προσπάθησα να κινηθώ με ασφάλεια, παρότι υπήρχαν πολλές παγίδες.

Από την εκκίνηση αυτού του αγώνα υπήρξε πολύ δράμα και τίποτα δεν τελειώνει αν δεν περάσεις τη γραμμή του τερματισμού. Δεν είναι το πιο τρελό Dakar αλλά παραμένει πολύ δύσκολο. Ελπίζω όλα να πάνε καλά αύριο.

Μοτοσυκλέτες

Ο Toby Price ήταν ο πρώτος αναβάτης που βγήκε στη Stage 13 και ο πρώτος που την ολοκλήρωσε. Ο Αυστραλός ήταν στην πρωτοπορία σχεδόν και στα 424km της ειδικής διαδρομής και η δεύτερη πρωτιά του σε τρεις ημέρες, τον έφερε πιο κοντά στην κατάκτηση της τρίτης θέσης στη γενική κατάταξη.

Ο πρωτοπόρος Matthias Walkner ήξερε πως είχε τα πάντα να χάσει, άρα κινήθηκε με γνώμονα την ασφάλεια όντας πλέον σε απόσταση αναπνοής από την πρώτη του νίκη στο Dakar. Ολοκλήρωσε την ημέρα τέταρτος, πίσω και από τους Kevin Benavides και Antoine Meo.

O Walkner, που έχει προβάδισμα 22 λεπτών, είπε:

Δεν ήθελα να κάνω κάτι τρελό καθώς ήταν μία μεγάλη σε μήκος ειδική και όλοι πίσω μου πιέζουν πολύ. Όλα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα και έχουμε ακόμα μία ημέρα μπροστά μας.

Matthias Walkner:

Δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο σε αυτή την ειδική, προσπάθησα να αποφύγω τις τρέλες. Ακόμα πολλά μπορεί να συμβούν. Η διαφορά 20 λεπτών την τελευταία ημέρα, σημαίνει ότι και η διαφορά 20 λεπτών τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα. Έχουμε ακόμα 120km ειδικής, θα προσπαθήσω λοιπόν να μείνω συγκεντρωμένος και να κάνω το καλύτερο δυνατό.

Toby Price:

Ήταν μία πολύ, πολύ καλή ειδική. Η μέρα κύλησε πολύ καλά. Το πρωί υπήρχαν κάποια δύσκολα κομμάτια αλλά στο σύνολό της ήταν μία γρήγορη αν και σκληρή διαδρομή. Πίεσα λοιπόν πολύ και κέρδισα έδαφος. Φτάνοντας στο τέλος αυτής της εβδομάδας και σχεδόν στον τερματισμό, προσπαθούσα να πάρω νίκες και να κερδίσω χαμένο χρόνο….

Quad

Ο Ignacio Casale συνεχίζει να κάνει περίπατο προς τη δεύτερη νίκη του στο Dakar, τερματίζοντας τρίτος στη συγκεκριμένη ειδική και ανεβάζοντας το συνολικό του προβάδισμα άνω των 90 λεπτών. Ο Αργεντινός Jeremias González Ferioli ήταν αυτός που πανηγύρισε τη νίκη μπροστά στο κοινό του, με τον Nelson Augusto Sanabria Galeano δεύτερο.

Ignacio Casale:

Ήταν μία μακρά ημέρα αλλά την ευχαριστήθηκα πραγματικά. Νιώθω πολύ καλά σωματικά, το quad μου αποδίδει τέλεια και θέλω απλά να απολαύσω την τελευταία μέρα. Είμαι πολύ κοντά στο να γιορτάσω έναν ακόμα θρίαμβο στο Dakar. Ο αγώνας μου ήταν τέλειος έως τώρα, παρότι είναι το πιο σκληρό από τα Dakar στα οποία έχω λάβει μέρος.

Φορτηγά

Ξεκινώντας τη Stage 13 ο Eduard Nikolaev είχε μόλις ένα δευτερόλεπτο διαφορά από τον Federico Villagra. Ο Αργεντινός επιτέθηκε από την αρχή αλλά ένα μηχανικό πρόβλημα στο 79km, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει αφήνοντας τον έλεγχο στο Ρώσο.