Η Scania ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα project ύψους 4 δισ. ευρώ, για την κατασκευή του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στη Βόρεια Σουηδία.

Η σουηδική Northvolt, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Peter Carlsson συνεργάστηκε με την Tesla, ανταγωνίζεται ενάντια σε αντιπάλους, όπως η LG Chem της Νότιας Κορέας, για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου κατασκευής μπαταριών σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπου οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές της Ασίας.

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW, η Daimler, η Volkswagen και η Volvo, ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα χρόνια. Η Northvolt και η Scania δήλωσαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, ότι συμφώνησαν να αναπτύξουν και να προωθήσουν την τεχνολογία μπαταριών για βαρέα επαγγελματικά οχήματα. Η επένδυση της Scania θα αφορά την οικοδόμηση μιας γραμμής παραγωγής και μιας ερευνητικής εγκατάστασης για την Northvolt στη Skelleftea, στη βόρεια Σουηδία.

Ο Carlsson της Northvolt θέλει το εργοστάσιο της Skelleftea να ανταγωνιστεί την αμερικανική ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla και το εργοστάσιο Gigafactory της, στην έρημο της Νεβάδα και έχει ως στόχο να παράγει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών 32 GWh ετησίως έως το 2023. Ο άμεσος στόχος της Northvolt, είναι να κατασκευαστεί ξεχωριστή γραμμή στη σουηδική πόλη Vasteras. Ο Carlsson δήλωσε ότι αναμένει να εξασφαλίσει την αρχική χρηματοδότηση ύψους 80-100 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο αυτό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, πριν ξεκινήσει την πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων για το εργοστάσιο της Skelleftea.