Σύμφωνα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, οι αγορές αυτοκινήτων και πολύτιμων λίθων με μετρητά άνω των 10.000 ευρώ, θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές καθώς θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Οδηγία έχει τίτλο «σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Στις αλλαγές που επέρχονται στο νομικό καθεστώς περιλαμβάνονται εκτός των άλλων η μείωση στις 10.000 ευρώ, από 15.000 ευρώ σήμερα, του ορίου πάνω από το οποίο συναλλαγές με μετρητά που αφορούν αγορές αυτοκινήτων, πολύτιμων λίθων, αντικών, χαλιών (πάνω από 8.000 ευρώ), θεωρούνται ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τις οποίες οι έμποροι και οι εκπλειστηριαστές υποχρεούνται να τις γνωστοποιούν στην αρμόδια Αρχή.

Με άλλη διάταξη ο έλεγχος των ενεχυροδανειστηρίων περνάει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην Ελληνική Αστυνομία. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018.

 • παίρνεις βαλίτσα με 500ευρα και τα παντελονιάζεις; σκευωρία φωνάζεις.
  παίρνεις κουβά με 11.000 ξεπλένεις χρήμα. βρες τις διαφορές.

 • Ο Μπαφοντίνας

  χαχαχαχα τζιμάνια Τσακαρλώτες το μαύρο χρήμα ζεί και βασιλεύει παράλληλη οικονομία έχει στηθεί ΖΩΑ και εσείς πίνετε μπάφους και κακής ποιότητας,Αλβανικούς.
  Αξία οχήματος 30χιλιάρικα αρχική το σκοτώνει ο έμπορας 10χήνες νόμιμα με χαρτιά τα πάντα όλα παίρνει άλλα 16μαύρα στο χέρι μου κάνει σκόντο και τα 4…
  Το θέμα γιδοβοσκοί και πρεζόνια στου Μαξίμου τον τεκέ είναι να πέσει χρήμα στην αγορά να κινηθεί η ρημάδα,όσα περισσότερα τόσο περισσότεροι φόροι για το κράτος και όχι να τονώσουμε την παραοικονομία που οτι και να γίνει μα οτι θα ζεί και θα βασιλεύει.

 • MikeLamar

  Συμφωνώ απόλυτα με το νομοσχέδιο. Και χαμηλότερο έπρεπε να είναι το όριο…

  • πιστευεις οτι αυτη η μειωση του οριου θα παταξει το μαυρο χρημα ???? παντως εγω ειμαι υπερ ου ολα με πλαστικο χρημα η μεσ τραπεζης !!!!

  • MikeLamar

   Καμία απόφαση από μόνη της δεν είναι ικανή να πατάξει το μαύρο χρήμα. Είναι όμως μια απόφαση που βάζει ένα ακόμη λιθαράκι προς τη σωστή κατεύθυνση.

 • Giannisk

  Είμαι απολύτως υπέρ του νομοσχεδίου. Έχει παραγίνει το κακό με το μαύρο χρήμα και πάντα την πληρώνουν αυτοί που δεν έχουν μαύρα ή δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. Για να μου κόψουν απόδειξη (ειδικά σε παροχή υπηρεσιών) κάνω διαπραγματεύσεις άλα τρόικα….ξεφτίλα.

 • Anestis Genk

  Όλα αυτά θα ήταν πολύ καλά αν οι τράπεζες ήταν διαφανείς οργανισμοί κοινης ωφέλειας και όχι κερδοσκόποι ιδιώτες…με τις πλάτες του κράτους όμως για να κερδίζουν μονά ζυγά.
  Τώρα αν πας να καταθέσεις 500ευρώ μπορεί να φέρουν και την αστυνομία για να δουν που το βρήκες, το ίδιο αν θες να κάνεις ανάληψη μεγάλων ποσών…σου κάνουν ανάκριση για το τι θα τα κάνεις τα λεφτά, που κατά τ’άλλα είναι ολοδικά σου(της εκδοτικής αρχής είναι αλλά τέσπα).
  Αυτά τα μέτρα δυστυχώς στοχεύουν στην μαρίδα και όχι στους μεγαλοκαρχαρίες, αυτοί τα έχουν αντιπαρέλθει προ πολλού αυτά.