Η Ρώμη λέει “arivederci” στα diesel οχήματα από το 2024

Σχετικά άρθρα

H Ρώμη γίνεται ακόμη μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που ανακοινώνει πως θα απαγορεύσει την κυκλοφορία diesel οχημάτων στο κέντρο της. Στην Αθήνα η αντίστοιχη απαγόρευση έχει ανακοινωθεί πως θα συμβεί το 2025.

Η δήμαρχος της Ρώμης Virginia Raggi, ανακοίνωσε πως από το 2024 θα απαγορευθεί στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας η κυκλοφορία οχημάτων ντίζελ. Η Raggi έκανε την ανακοίνωση αυτή, την περασμένη Δευτέρα στη διάρκεια ομιλίας της στο Μεξικό ενώπιον γυναικών δημάρχων που συνεδρίασαν στο πλαίσιο μιας συνάντησης με τίτλο “Women4Climate” και διένειμε την ομιλία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις επέστρεψε στη Ρώμη.

Από το 2024, θα απαγορεύεται η χρήση των οχημάτων ντίζελ στο κέντρο της Ρώμης. Αν θέλουμε να παρέμβουμε σοβαρά, πρέπει να έχουμε το θάρρος να υιοθετήσουμε ισχυρά μέτρα,

δήλωσε χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες.

Περίπου τα δύο τρίτα των 1,8 εκατομμυρίων νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν στην Ιταλία πέρυσι ήταν ντίζελ. Η Ρώμη δεν έχει μεγάλα εργοστάσια κα έτσι σχεδόν όλη η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ιταλική πρωτεύουσα προκαλείται από τα αυτοκίνητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρώμη προσπαθεί να περιορίσει τη ρύπανση περιορίζοντας την χρήση των αυτοκινήτων. Η ιταλική πρωτεύουσα προσπάθησε να απαγορεύσει και παλαιότερα, τα πιο ρυπογόνα οχήματα από τις οδικές αρτηρίες τις ημέρες που η ρύπανση έφτανε σε κρίσιμα επίπεδα. Προσπάθησε επίσης και το μέτρο των “μονών-ζυγών”, αλλά και οι δύο προσπάθειες παραβιάζονται από τους κατοίκους της πόλης, ενώ πολλές οικογένειες αγόραζαν αυτοκίνητα με διαφορετική πινακίδα κυκλοφορίας “ξεγελώντας” έτσι το μέτρο.

Εκτός από τα ζητήματα υγείας, η ρύπανση από κινητήρες εσωτερικής καύσης, προκαλεί σοβαρή ζημιά στα πολλά αρχαία μνημεία της Ρώμης. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το υπουργείο Πολιτισμού, 3.600 μαρμάρινα μνημεία και 60 χάλκινα γλυπτά κινδυνεύουν σοβαρά από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πριν από δύο ημέρες, έγινε γνωστό πως η Fiat-Chrysler (FCA) θα ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι μέχρι το 2022 θα έχει εγκαταλείψει τους ντιζελοκινητήρες για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματά της λόγω της πτώσης της ζήτησης και του αυξανόμενου κόστους.

Χθες Τρίτη η γερμανική δικαιοσύνη άνοιξε τον δρόμο σε απαγορεύσεις της κυκλοφορίας παλαιών οχημάτων ντίζελ στις πόλεις, βυθίζοντας στην αβεβαιότητα εκατομμύρια αυτοκινητιστές.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...