Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Γερμανία αποφάσισε πως οι γερμανικές πόλεις έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τα αυτοκίνητα με κινητήρες πετρελαίου. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να έχει μεγάλες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες των περίπου 12 εκατ. diesel οχημάτων στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου της Ευρώπης, μιας και οι πόλεις της Γερμανίας έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους τους.

Περίπου 70 γερμανικές πόλεις έχει διαπιστωθεί πως υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το τοξικό οξείδιο του αζώτου, το οποίο περιέχονται στις εκπομπές των ντιζελοκινητήρων.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Λειψίας δεν διατάσσει μεν οποιαδήποτε κοινότητα να απαγορεύσει τα οχήματα ντίζελ, όμως στην πράξη επιτρέπει στις απανταχού τοπικές Αρχές να επιβάλλουν απαγορεύσεις ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα όρια περιβαλλοντικών ρύπων.

Η υπόθεση πηγάζει από τη δικαστική διαμάχη της περιβαλλοντικής οργάνωσης DUH με τις πόλεις της Στουτγάρδης και του Ντίσελντορφ, όπου οι ρύποι υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.

Πρωτοβάθμια δικαστήρια είχαν αποδεχτεί τη μήνυση της οργάνωσης, η οποία ζητούσε απαγορεύσεις πετρελαιοκίνητων, με συνέπεια τα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας να ασκήσουν έφεση, οδηγώντας την υπόθεση στο δικαστήριο της Λειψίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στη «γενέτειρα» της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως χαρακτηρίζεται η Γερμανία, και φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Angel Merkel, που είναι αντίθετη σε περιορισμούς.