Δύο και κάτι μήνες απέμειναν για την πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος του DTM στην πίστα του Hockenheim και στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι αλλαγές σε τεχνικούς και αγωνιστικούς κανονισμούς. Έμφαση δίνεται, πλέον, στην αεροδυναμική των νέων εκδόσεων των RS 5 DTM , M4 DTM και C 63 DTM και η λογική “καλύτεροι αγώνες μέσω και λόγω της λιγότερης αεροδυναμικής απόδοσης των 18 αγωνιστικών” θα χαρακτηρίζει την αγωνιστική χρονιά. Ως εκ τούτου, τα αυτοκίνητα θα γίνουν περισσότερο απαιτητικά, κάτι το οποίο ήταν απαίτηση καθόλη τη διάρκεια του 2017 απ΄τους οδηγούς και τις ομάδες. Επίσης, σήμερα “πάτησαν” πίστα τα νέα αγωνιστικά και οι οδηγοί συμπλήρωσαν τους πρώτους γύρους για το 2018 στην Vallelunga. Πιο συγκεκριμένα, για την Audi, o Jamie Green και ο πρωταθλητής Rene Rast βρέθηκαν πίσω από το τιμόνι του RS 5 DTM, η BMW έστειλε τον Marco Wittmann και το πρωτοεμφανιζόμενο Phillip Eng να πάρουν γεύση απ΄την Μ4 DTM και, τέλος, για λογαριασμό της Mercedes, oι Pascal Wehrlein, Gary Paffett και Lucas Auer οδήγησαν την C 63 DTM. Το πρώτο τεστ δοκιμών θα ολοκληρωθεί στις 3 του μήνα.

1Τεχνικοί Κανονισμοί

Όπως προαναφέραμε, οι αλλαγές για το 2018 εντοπίζονται κυρίως στο αεροδυναμικό πακέτο των αγωνιστικών. Ξεκινώντας από το εμπρός μέρος, οι κυριότερες αλλαγές που εντοπίζουμε είναι στο πτερύγιο που ονομάζεται “aero-flick”, που πλέον είναι ένα αντί δύο της περσινής χρονιάς,σημαντικά μικρότερο σε μέγεθος, ενώ η μπροστινή ποδιά εναρμονίζεται με τους νέους κανονισμούς.

Συνεχίζοντας στο πλάι, παρατηρούμε ότι το αεροδυναμικό κανάλι έχει απλοποιηθεί, λείπει το αντίστοιχο aero-flick, το side plate κάτω από την πόρτα λάμπει διά της απουσίας του και τα αεροδυναμικά βοηθήματα στην περιοχή των πίσω τροχών δεν υπάρχουν πια. Τέλος, το πίσω μέρος είναι πιο “ομογενοποιημένο”με στοχευμένες αλλαγές και έχει διατηρηθεί η βασική γεωμετρία. Συνεπώς, με όλες τις αλλαγές στο αεροδυναμικό πακέτο, η M4 DTM (εν προκειμένω) παράγει λιγότερη αεροδυναμική, έχει μειωθεί ο συντελεστής οπισθέλκουσας και, αναλόγως τη χάραξη της πίστας, θα δούμε και μεγαλύτερη τελική ταχύτητα.

Έτσι, εξαιτίας της λιγότερης αεροδυναμικής, οι οδηγοί θα πρέπει να φρενάρουν νωρίτερα και να επιταχύνουν αργότερα στην έξοδο της στροφής και θα πρέπει να “παίζουν” περισσότερο με το τιμόνι στις στροφές, προτού πατήσουν γκάζι ξανά.

2Αγωνιστικοί κανονισμοί

Έχουμε ήδη ξεχάσει το αναχρονιστικό μέτρο των επιπρόσθετων βαρών ανάλογα με τις επιδόσεις του κάθε οδηγού στον αγώνα που εν πολλοίς καθόριζε το αποτέλεσμα του αγώνα, και το βάρος των αγωνιστικών θα παραμείνει αμετάβλητο και στους 20 αγώνες. Το ελάχιστο συνολικό βάρος (αυτοκίνητο, οδηγός και εξοπλισμός) ανέρχεται στα 1.115 κιλά, ενώ το αντίστοιχο ελάχιστο βάρος του αυτοκινήτου στα 1.031 κιλά. Συγχρόνως, λόγω και των δύο παραπάνω αγώνων φέτος, οι κινητήρες που θα έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες θα είναι πλέον 8 κι όχι 7, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Επίσης, οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν κατά ένα μέλος τον αριθμό των μηχανικών για τα pit stops. O Michael Bernard, επικεφαλής του τεχνικού τμήματος του DTM, δήλωσε για τις αλλαγές αυτές:

Oι κινητήρες του DTM έχουν σχεδιαστεί για τη μέγιστη χιλιομετρική απόδοση και θέλουμε να αποτρέψουμε οι κινητήρες να υπερβαίνουν το όριο αυτό. Η ITR αύξησε τον αριθμό αγώνων από εννέα γύρους σε δέκα, με τον γύρο στο Brands Hatch να είναι διήμερος χωρίς τα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για 450 με 500 αγωνιστικά χιλιόμετρα παραπάνω. Για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα, επιλέξαμε την πιο ευνοϊκή λύση. Έτσι, αντί των εφτά κινητήρων, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους 8 κινητήρες για τα έξι αυτοκίνητά τους που θα μπορούν να αλλαχθούν χωρίς ποινή.

Η διαδικασία της επανεκκίνησης “τύπου Indy-Car” ,που εφαρμόστηκε πέρσι για πρώτη φορά, μπορεί να δίχασε αρχικά τους αγωνιζόμενους λόγω των ασαφειών των κανονισμών, αλλά φέτος η κατάσταση θα είναι πιο ξεκάθαρη, καθώς ορίζεται αυστηρά ότι ο επικεφαλής του αγώνα είναι αυτός που οριοθετεί την ταχύτητα. Μόλις επιταχύνει, η πράσινη σημαία είναι κυματισμένη και τα κόκκινα φώτα είναι απενεργοποιημένα. Η επιτάχυνση επιτρέπεται μόνο στο προκαθορισμένο τμήμα μεταξύ της πρώτης λευκής γραμμής και της γραμμής τερματισμού. Κανένα αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται να βγαίνει από το σχηματισμό πριν περάσει τη γραμμή τερματισμού.

Στην ούτως ή άλλως περιορισμένη επικοινωνία μεταξύ οδηγού και ομάδας μέσω του ασυρμάτου, μελλοντικά το pit board θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή εισόδου στα pits και η “ιδιότυπη” αυτή επικοινωνία θα γίνεται με γράμματα ή σύμβολα εγκεκριμένα από την DMSB. Υποτίθεται, με αυτό τον τρόπο, θα ελαχιστοποιηθούν οι στρατηγικές εκ μέρους των ομάδων.

Στο τελευταίο τεστ δοκιμών, που θα λάβει χώρα στο Hockenheim από τις 9 έως τις 12 Απρίλη, θα παρουσιαστούν οι 18 οδηγοί και τα αυτοκίνητά τους και τρεις εβδομάδες αργότερα, στην ίδια πίστα, όπως κάθε χρόνο, θα σβήσουν για πρώτη φορά τα πέντε πράσινα φώτα για το 2018.