Την περασμένη Παρασκευή συνελήφθησαν από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, δέκα οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων, για μη τήρηση των νομίμων προϋποθέσεων διενέργειας επιβατικών μεταφορών (υποκλοπή μεταφορικού έργου).

Οι συλληφθέντες οδηγοί εντοπίσθηκαν να μεταφέρουν επιβάτες, έναντι χρηματικού αντιτίμου, με προκρατήσεις μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Uber, χωρίς όμως να προκύπτουν οι αντίστοιχες συμβάσεις που η επιχείρηση συνάπτει με το μισθωτή.

Σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος των συλληφθέντων οδηγών και των νομίμων εκπροσώπων των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας των οχημάτων, για παράβαση των διατάξεων περί εκμίσθωσης Ι.Χ.Ε. με οδηγό, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί υποκλοπής μεταφορικού έργου κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση.

Επιπλέον, σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων των επιχειρήσεων ιδιοκτησίας των Ι.Χ.Ε. οχημάτων επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν και οι άδειες και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων για χρονικό διάστημα 10 ημερών.

Ακόμη, κατασχέθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των 2.390 ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή των οδηγών. Τέλος, ενημερώθηκαν οι κατά τόπους αρμόδιες Δ.Ο.Υ., ο Ε.Ο.Τ., η Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών του ΥΠ.ΥΠΟ.ΜΕ., και οι συναρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

 • oταν κανεις τετοια μεταφορα πρεπει να εχεις και αναλογα διακριτικα στο οχημα σου ???
  παντως για τρελη καρφωτη μυριζει το θεμα !!! :-)

  • apostolos32

   Λογικά δεν υπάρχουν διακριτικά. Σίγουρα όμως καλώντας τους,γνωρίζεις μάρκα αυτοκινήτου και αριθμό κυκλοφορίας.Επίσης τα στοιχεία του οδηγού. Αρκετά με την ασυδοσία της πλειοψηφίας των ανώνυμων οδηγιών ταξι.Αυτές οι εφαρμογές έχουν επιπλέον και αυτό το καλό. Ξέρεις ποιός μεταφέρει εσένα ή την οικογένειά σου! Επίσης κρατάνε ιστορικό διαδρομών.

  • επειδη δεν το εχω ψαξει καθολου το ολο θεμα με την UBER..μπορω να ειμαι κλασικος ταριφας…αλλα να ειμαι και στην UBER ???

  • apostolos32

   Το να είσαι επαγγελματίας οδηγός γίνεται, αλλά με δικό σου όχημα και μάλιστα σχετικά καινούργιο, όχι με ταξί.

  • Β επαγγελαμτικο εννοεις ????

  • rous

   Υπάρχει δίπλωμα Β επαγγελματικό;

  • αυτο που εχουν οι ταρφιες..πως το λενε ???

  • rous

   Κατηγορία Ε είναι.
   Όπως και να έχει η ιδέα της Uber είναι αρκετα έξυπνη αλλά στην Ελλάδα (όπως και σε πολλές άλλες χώρες) δεν στέκει νομικά.
   Γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός εγώ να είμαι υποχρεωμένος να αγοράσω όχημα δημόσιας χρήσης, να αγοράσω άδεια ταξί 70-80-90 χιλιάρικα, να πρέπει να έχει επαγγελματικό δίπλωμα κ.ά και τα οχήματα της Uber να είναι ΙΧ με οδηγούς με Β ερασιτεχνικό.

  • κατηγορια Ε δεν ειναι με τιποτα…γιατι εχω ! :-P

  • apostolos32

   Όχι. Εννοώ ότι έχει την ειδική άδεια άσκησης επαγγέλματος που έχουν οι οδηγοί ταξί. Όσο για το δίπλωμα πρέπει να έχεις αυτό που μπορείς να οδηγήσεις το όχημα σου. Ερασιτεχνικό δηλαδή. Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη, γιατί τα είχα διαβάσει όταν είχε έρθει Ελλάδα η uber και μπορεί να κάνω λάθος.

  • Pandal

   πολυ σωστα τα λες…μονο στο διπλωμα ταξι δεν θελει Ε θελει μονο μια καρτα που βγαζουν στο υπουργειο

 • xtra

  λαμογιά Über alles !

 • Demetrios Hadjinicolaou

  Καὶ λίγα τοὺς κάνανε. Πρέπει νὰ δοθῇ τέλος στὰ πειρατικὰ ταξί τῆς Uber._

  • γενικα πρεπει να παταξουμε την πειρατια!!! εκτος απο το downloading !!! :-P

  • a_f_a

   χεχεχε…

  • apostolos32

   Μην το μελετάς καθόλου!!!☺

  • γενικα μιλας ?? η για το κατεβασμα ??? :-p

  • apostolos32

   Για το κατέβασμα και μόνο φυσικά..

  • μην με λες τετοια….θα αρχισω να κατεβαζω τα παντα…για να εχω καβατζα !!!! :-P

  • apostolos32

   Έχει βγει εκτός νομικού πλαισίου η uber ή απλά να έχουμε να λέμε;

  • Demetrios Hadjinicolaou

   Γιὰ τὴν ἀκρίβεια, οἱ τῆς Uber δὲν ἔχουν δικαίωμα νὰ προσφέρουν διαδρομὲς μὲ κόμιστρο ὅπως τὰ ταξί. Εἶναι ὑποχρεωμένοι α) νὰ ἔχουν ἐπαγγελματικὸ δίπλωμα καὶ β) νὰ ἔχουν συμβόλαιο μισθωτῆς ἐργασίας ἢ ἐταιρικό, νὰ εἶναι ὑπάλληλοι ἢ ἰδιοκτῆτες ἐταιρείας μεταφορῶν/ταξιδιωτικοῦ γραφείου δηλαδή._

  • apostolos32

   Απαιτήσεις για να εγγραφείτε ως οδηγός-συνεργάτης
   Οι οδηγοί-συνεργάτες της Uber πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ηλικίας και οδηγικής εμπειρίας, ώστε να μπορούν να ληφθούν υπόψη ως οδηγοί-συνεργάτες στην πλατφόρμας της Uber.

   Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει κάποιος συνεργάτης-οδηγός στην πλατφόρμα της Uber:

   1. Να κάνει έναρξη αδειοδοτημένης επιχείρησης από τον ΕΟΤ (ενοικίαση οχήματος με οδηγό). Επιλέγοντας τους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να μεταβείτε στην αντίστοιχη σελίδα του Υπουργείο Τουρισμού.
   ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (Ε.Ι.Χ.) ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΟΔΗΓΟ
   RENT A CAR (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΛΙΚΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ι.Χ. ΑΝΕΥ ΟΔΗΓΟΥ)
   2. Να εργαστεί ως μισθωτός υπάλληλος οδηγός με ΙΚΑ σε έναν από τους συνεργάτες.

   Τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται για να γίνει κάποιος υπάλληλος οδηγός είναι τα εξής:
   – Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
   – Άδεια Οδήγησης
   – Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσεως
   – Ιατρικό Πιστοποιητικό (χαρτί παθολόγου που πιστοποιεί την ικανότητα εργασίας ως οδηγός)
   – Απολυτήριο Λυκείου
   – Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

   Για να ξεκινησεί η διαδικασία χρειάζονται απαραίτητα τα εξής έγγραφα:
   – Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο
   – Άδεια Οδήγησης
   – Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου Γενικής Χρήσεως

  • Γιώργος Εμπέρ

   Ναι και οχι! Και θα σου εξηγησω ευθης αμεσως τι εννοω. Οι ταξιτζιδες οχι ολοι αλλα σε γενικες γραμμες οι περισσοτεροι:

   -Βρωμανε
   -Ειναι αγενης
   -Καπνιζουν στο αμαξι
   -Ακουνε σκυλοτραγουδα
   -Σου μιλανε με το μαννταμ
   -Σε χρεωνουν διπλη ταριφα την νυχτα
   -Κοιτανε πως θα σε πιασουν μ@λ@κα
   -Χρεωνουν τον καθε ενα μεσα στο ταξι ξεχωριστα για το κομιστρο και οχι τον τελετυταιο της παρεας που κατεβαινει
   -Τα ταξι ειναι ακαθαρτα
   – Δεν κοβουν αποδειξη
   -Ειναι πανακριβοι και προσφερουν μετα συγχωρησεως σκατα υπηρεσιες!

   Και ξερεις γιατι? Γιατι τους παιρνει! Βρισκουν και τα κανουν! Το uber ηταν το μαθημα τους. Σε παει απο το Α σημειο στο Β χωρις να χρειαζεται να σε πηγαινει ο καθε αξεστος χωριατης που ζεχνει και να σιχαινεσαι να κατσεις στα καθισματα!

   Αν θελουν οι ταξιτζιδες να τους προτιμαει ο κοσμος, να μην βαρανε τα παιδια των 20 ετων που ειναι οδηγοι uber που προσπαθουν να βγαλλουν ενα χαρτζιλικι, για να δειξουν δηθεν ταχα μου τι νταηδες της π0υτσ@ς ειναι! Να αναβαθμιστουν και να κανουν κανενα μπανιο!

   Θες μαγκα να επιλεξω εσενα αντι το uber? Γινε καλυτερος, φτηνοτερος και προσφερε μου καλυτερες υπηρεσιες και εξυπηρετηση. Οχι τραμπουκισμους κλπ.

   Ο καθε τελευταιος που ειχε καποτε 50.000 ευρω αγοραζε μια αδεια ταξι και τωρα ξαφνικα νομιζουν πως καποιοι ειναι και πως ο κοσμο κρεμεται απο τα σαγκουινια τους και πως θα πρεπει να δερνουν κιολας!

  • να συμπληρωσω και οταν βγαινουν πχ περιφερειακο..χρεωνουν διπλη ταριφα…ασχετα που αν σε ανοιχτο δρομο καινε ακομα λιγοτερο….αλλα βλεπςι..εκει δεν θα υπαρξει καποιος για διπλη ταριφα !!! ;-)

  • Pandal

   φιλε εισαι λαθος… τα τελευταια χρονια σχετα με την ουμπερ τα ταξι εχουν συμορφοθει αρκετα. υπαρχουν βεβαια και τα κατακαθια που ανεφερες οπως σε ολα τα επαγγελματα αλωστε.

  • Γιώργος Εμπέρ

   Τοτε γιατι φοβουνται τον ανταγωνισμο, λυσανε και βαρανε παιδια? Δεν ειμαι υπερ του Uber αλλα ενα Uber τους χρειαζοτανε!

  • Pandal

   Εδώ μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό! Σίγουρα η βία απ όπου κι αν προέρχεται η κατακριτέα, και είναι λάθος να παίρνουμε τον νομο στα χέρια μας όπως στη σιγκεκριμενη περίπτωση. Αλλά σκέψου ότι ένας ταρίφας έχει καθημερινά έξοδα πριν βάλει μπότα το ταξί κοντά στα 50 € φόρους χωρίς να υπολογίσουμε τα λεφτά για το Δ.Χ. όχημα την κάρτα ταξί και την άδεια … αντίθετα η Ουμπερ έχει μόνο την προμήθειατης τραπεζας αν δεν κάνω λάθος.
   Το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν και είναι η ανομια. ..αν έπεφταν τα πρόστιμα και υπήρχε ο φόβος πρώτα απ όλα δεν υπήρχε ουμπερ όπως την εκτόπισαν άλλες χώρες και η αλητεία κάποιων ταξιτζήδων θα είχε περιοριστεί… ξέρουν όμως ότι δεν θα τους κάνει κανένας τίποτα και συνεχίζουν …

  • Demetrios Hadjinicolaou

   Δὲν ἀντιλέγω γιὰ τὰ μειονεκτήματα πολλῶν ταξιτζήδων – ὅπως ὑπάρχουν καὶ διαμάντια, πραγματικοὶ ἄρχοντες, σωφὲρ ἀλὰ παλαιὰ ἐποχή.

   Θέλω νὰ εἶμαι ἀντικειμενικὸς καὶ δίκαιος. Ἀπ’ τὴν στιγμὴ ποὺ δημιουργεῖς ὡς κράτος ἕνα σωρὸ ὑποχρεώσεις (φορολογικὲς/γραφειοκρατικὲς) στοὺς ὁδηγοὺς ταξί, εἶναι ἀθέμιτο νὰ κάνῃ ὅποιος θέλει τὸν ταξιτζῆ. Τὸ αὐτὸ ἰσχύει καὶ γιὰ τὸ θέμα τοῦ κομίστρου. Ἡ Uber δημιουργεῖ μηχανισμὸ φορο-ἀποφυγῆς δι’ ἀθεμίτου ἀνταγωνισμοῦ.

   Κἄτι ἀνάλογο κάνουν κἄτι ἑταιρεῖες τύπου Herbal Life / FM Group καὶ τὰ λοιπά, ποὺ δὲν πληρώνουν καθ’ ὅλου ΦΠΑ καὶ χρησιμοποιοῦν ὡς πωλητὲς ἀνασφάλιστα πρόσωπα. Αὐτὰ σ’ ἕνα σοβαρὸ κράτος δὲν μποροῦν νὰ γίνωνται ἀνεκτά._

  • Γιώργος Εμπέρ

   Οι υποχρεωσεις ομως (φορολογικὲς/γραφειοκρατικὲς) δεν ειναι μονο για τους ταξιτζηδες. Ειναι και για ολο τον αλλο κοσμο που

   1) Γινεται uber για το “εξτρα εισοδημα”
   2) Διαλεγει το uber γιατι ο ταριφας ξεχασε οτι ζουμε στην οικονομικη κριση και σε χρεωνει 2πλα και 3διπλα.

   Και τον αλλο κοσμακη μανα τον γεννησε.

 • a_f_a

  χρησιμοποιούσα ταξιμπιτ μέχρι να γυρίσω με τη γυναίκα μου ελλάδα και δεν είχαμε αυτοκίνητο. συμπαθητική εξυπηρέτηση που χρονο με το χρόνο γινόταν χειρότερη λόγω κυριως του οτι κάθε ταρίφας άκριτα έγινε μέλλος της ταξιμπιτ.
  αγόρασα αυτοκίνητο και ηρέμησα.
  η γυναικα μου όμως (ξένη) που χρησιμοποιουσε μεχρι πρόσφατα ταξιμπιτ, είχε θέμα με τους οδηγους που παρ’όλο που ειχαν στο προφιλ “αγγλικα” οτι μιλάνε απλά ήξεραν γες, νο και της μιλούσαν ελληνικά.
  πρώτη φορά η γυναικα μου πριν 1 βδομάδα χρησιμοποίησε ουμπερ και ειπε οτι ο οδηγός μίλαγε μια χαρά αγγλικά και ήξερε πως να τη φέρει σπίτι και γρηγορα να βρει εναλλακτικές λόγω πορείας στο κέντρο.
  την αντιπαθώ όσο δε παίρνει την εταιρία, αλλά στην ελλάδα, με άλλο καθεστός από το εξωτερικό (πρεπει να έχεις εταιρία με μισθωμένα αυτοκίνητα για να γίνεις μέλος) μάλλον ειναι η μόνη εταιρία που δουλεύει.

  • apostolos32

   Δεν καταλαβαίνω από που προκύπτει η αντιπάθεια σου και μάλιστα όταν έχεις εξυπηρετηθεί τόσο καλά. Για εμένα πρέπει να τηρούνται απολύτως οι νόμοι και από εκεί και πέρα είναι προσφορά και ζήτηση.

  • a_f_a

   η αντιπάθειά μου έχει να κάνει με τις κατηγορίες (και αποδοχή απο uber) εναντίον της εταιρίας οτι α) δόλιος ανταγωνισμός προς άλλες εταιρίες β) μη συμόρφωση με της νομοθεσία σε χώρες/πολιτείες άρα και τον εκδιωγμό ή τιμωρία της.
   στην ελλάδα αναγκάστηκε να λειτουργεί με άλλο μοντέλο σε σχέση με άλλες χώρες.
   εγώ δε τη χρησιμοποιώ και ούτε θα τη χρησιμοποιησω ποτέ. αν χρειαστεί, θα καλέσω ραδιο/ταξί πια. ούτε τη μπιτ που θεωρώ οτι πια ειναι μια εταιρία παρωδία με αισχρή χρηστικά εφαρμογή (ουτε καν μπηκα στο κόπο να τη ξαναμάθω) και με οδηγους που όλοι εινα 5αστεροι αλλά δε διαφέρουν από ταρίφες. 2 φορές έστειλα στη ταξιμπιτ μήνυμα με τις παρατηρήσεις μου (απάντησαν… τυπικά όμως και πολυ κορπορεϊτ)

  • a_f_a

   μερικές από τις πρακτικές της που δε μου τη κάνουν και τόσο αρεστή.
   http://www.businessinsider.com/uber-company-scandals-and-controversies-2017-11

   σίγουρα θα έχεις ακούσει ή διαβάσει για τα κατορθώματα της εταιρίας.

   πέρα από τις ινοβατιβ μπλοκτσεϊν σταρταπερ χιπστεριες, ας βλέπουμε λίγο και την ηθική.

  • a_f_a

   ειδα την είδηση και θυμήθηκα το συνομιλία μας.
   http://news247.gr/eidiseis/koinonia/h-uber-h-eksawrh-misthwsh-kai-to-magiko-kolpo.5117510.html

   news24, όχι κανα αναρχοαυτόνομο μλ-κκε, ανταρσια σαϊτ.

  • apostolos32

   Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που μου κοινοποιησες, παραβιάζει παράφορα τον νόμο,οπότε θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις και διακοπή λειτουργίας σε μη συμμόρφωση. Δεν μπορώ όμως να επικρτοτησω την βία συμπεριφορά των ταξιτζήδων.

  • apostolos32

   Σύμφωνα λοιπόν με αυτά που μου κοινοποιησες, παραβιάζει παράφορα τον νόμο,οπότε θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις και διακοπή λειτουργίας σε μη συμμόρφωση. Δεν μπορώ όμως να επικρτοτησω την βία συμπεριφορά των ταξιτζήδων.

  • a_f_a

   όχι βέβαια οι ταρίφες να αποδώσουν δικαιοσύνη.

  • a_f_a

   όχι βέβαια οι ταρίφες να αποδώσουν δικαιοσύνη.

 • Lefteris2432

  Ρε παιδια βλεπω τον καθε ταξιτζη να κραζει το uber επειδη του παιρνει την δουλεια λες και ο λαος τρωει κουτοχορτο..

 • τους πήραν και τα λεφτά ρε. αχαχαχαχαχχαχαα τί διαβάζω

 • Pandal

  15 ηταν, με το καλο και οι υπολοιποι. δεν χρειαζεται κοπο να λειτουργησει αυτη η χωρα…. μονο οι νομοι που υπαρχουν να αρχισουν να λειτουργουν