Οι ερευνητές του Villaagarnas Riksforbund, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού από την Σουηδία, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία Folksam, θέλησαν να διεξάγουν κάποιες δοκιμές ασφαλείας σε ένα Volkswagen Golf 5ης γενιάς και σε ένα Mazda 6 1ης γενιάς, στα οποία η σκουριά είχε κάνει έντονη την εμφάνισή της.

Οι δοκιμές έδειξαν πως οι επιβάτες ενός σκουριασμένου αυτοκινήτου, σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, έχουν έως 20% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά, σε σχέση με το αν επέβαιναν σε ένα μη σκουριασμένο αυτοκίνητο. Σε σχέση με το Golf, το Mazda 6 της δοκιμής, έδειξε να επηρεάζεται περισσότερο από την σκουριά.

 • georgekaras

  οπτικα δεν μ καναν τεραστια διαφορα να πω την αληθεια αλλα το πιστευω οτι η ακαμψια επηρεαζεται

  • Christos Dimou

   Η μειωμένη «ακαμψια» (ενας πιο δοκιμος ορος αν και άγνωστος είναι η «στοιβαροτητα») αυξανει τις παραμόρφωσεις του αμαξωματος το οποίο αυξάνει την πιθανότητα «διάρρηξης» του χώρου των επιβατών.

   Αν υπάρχει επαρκες υλικό για να απορροφήσει την ενέργεια και μετά την απώλεια του λόγω διαβρωσης και λειτουργεί ακόμα σωστά η μεταφορά των δυνάμεων στο σασι και περι του χώρου των επιβατών, τότε αυτή η μείωση δεν προκαλει σημαντική διαφοροποιηση στην επιβιωσιμοτητα των επιβατών.

   Όμως η μείωση της ποσότητας του υλικού που είναι η αιτία της μειωμενης στοιβαροτητας, μειώνει και τη δυνατότητα του οχήματος να απορροφα ενέργεια. Αυτό σημαίνει οτι το όριο της ταχύτητας προσκρουσης όπου μετά απο αυτό τα αποτελέσματα αυτής θα προκαλέσουν σοβαρες παραμόρφωσεις στον χώρο των επιβατών μειώνεται. Άρα το ποσοστό των συγκρουσεων οπου το αυτοκίνητο δεν θα είναι «ασφαλές» αυξάνεται.

   Αν λάβουμε υπόψη οτι με τον καιρό, η αποδοση του συστήματος πέδησης πέφτει και τα αμορτισέρ στο μεσο της ζωής τους δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικοτητα στο να κρατούν το ελαστικό σε επαφή με τον δρόμο, μπορούμε να συμπερανουμε οτι με την ίδια ταχύτητα αντίδρασης απο πλευράς του οδηγού το ίδιο αυτοκίνητο θα προσκρουσει στο εμπόδιο με μεγαλύτερη ταχύτητα όταν είναι κάποιας ηλικίας απο ότι όταν είναι νέο. Αυτό αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που θα πρέπει να απορροφηθει καθώς η οποία απώλεια μάζας που μειώνει την κινητική ενέργεια κατά γραμμικο τρόπο αντισταθμιζεται από την αύξηση του συντελεστή της ταχύτητας που είναι στην δεύτερη δύναμη.

 • Christos Dimou

  Η οξειδωση συνεπάγεται μείωση της ποσότητας του ατσαλιου που είναι διαθέσιμο για να απορροφήσει ενέργεια και αύξηση της ψαθυροτητας του (μείωση δηλαδή της ικανότητας να παραμορφωνεται στην πλαστική περιοχή) που και αυτή με την σειρά της μειώνει την ικανότητα απορρόφησης ενέργειας .

  Για να δούμε τις διαφορές θα πρέπει να μελετησουμε τα στοιχεία των επιταχυνσεων που δέχτηκαν οι κούκλες κατά την προσκρουση όπως και το πόσο επηρεάστηκε η ικανότητα του χώρου των επιβατών να μην παραμορφωνεται.