Brembo: Τα brake-by-wire έρχονται σύντομα

Σχετικά άρθρα

Με την Brembo να είναι η μεγαλύτερη εταιρία συστημάτων πέδησης παγκοσμίως, η ιταλική εταιρία φαίνεται ότι καινοτομεί για ακόμα μια φορά. Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο επικεφαλής της Brembo, Giovanni Canavotto δήλωσε για το τι θα φέρει η εταιρία στην αυτοκινητοβιομηχανία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Τα εξηλεκτρισμένα συστήματα πέδησης θα είναι μία ισχυρή τάση μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα συστήματα “brake-by-wire” παρέχουν σε εμάς και τους κατασκευαστές ευελιξία. Τα χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια στην Formula 1. Στα μελλοντικά αυτοκίνητα, μπορούν να προσαρμοστούν στον οδηγό και να δημιουργήσουν σκληρή ή μαλακή αίσθηση στο πεντάλ, μεγάλη ή μικρή διαδρομή, όπως κάνουν τα διάφορα modes οδήγησης για την ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης. Οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εκφράσει την επιθυμία να “εξηλεκτρίσουν” ολόκληρο το όχημα, ακόμα και πέρα από το κινητήριο σύνολο. Το brake-by-wire δεν βασίζεται σε έναν ηλεκτροκινητήρα (στο powertrain) και δεν χρειαζόμαστε ούτε καν σύστημα 48-volt.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, στα συστήματα brake-by-wire ο έλεγχος των φρένων γίνεται ηλεκτρικά, καθώς δεν υπάρχει κάποια φυσική σύνδεση μεταξύ των δαγκανών και του πεντάλ. Όλα γίνονται ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά. Ο Canavotto αναγνωρίζει ότι η μετάβαση στα brake-by-wire συστήματα θα γίνει σταδιακά, με τους μηχανικούς της Brembo να εργάζονται εδώ και χρόνια σε αυτά τα συστήματα για συμβατικά αυτοκίνητα, για να προσθέσει:

Θα είναι μία αργή μετάβαση, όπως αυτή από τα ταμπούρα στα δισκόφρενα και εφόσον μιλάμε για ένα σύστημα ασφάλειας θα υπάρχουν εφεδρείες. Πρέπει να δουλέψουμε πάνω στους αλγόριθμους, καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα έχουν την τάση να παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό “on-off”. Θα γίνει πολύ δουλειά στην αίσθηση. Αλλά υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα: Τα ηλεκτρικά σήματα, είναι πιο διαχειρίσιμα από τα υδραυλικά, και τα “x-by-wire” συστήματα απλοποιούν τις αρχιτεκτονικές των οχημάτων.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα