Η Volkswagen ανακοίνωσε πως οι αρχές του Μονάχου προχώρησαν στη σύλληψη του Rupert Stadler, CEO της Audi.

Επιβεβαιώνουμε πως ο κ. Stadler συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας. Ο τόπος κράτησής του δεν έχει ανακοινωθεί,

δήλωσε εκπρόσωπος της Volkswagen.

Το γραφείο εισαγγελέων του Μονάχου δήλωσε ότι ο Stadler συνελήφθη λόγω φόβων πως θα μπορούσε να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία για το σκάνδαλο ρύπων. Η Audi δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημο σχόλιο.

Η Audi παραδέχθηκε τον Νοέμβριο του 2015 ότι οι 3,0-λιτροι V6 κινητήρες της ντίζελ διέθεταν παράνομο λογισμικό που κρίθηκε παράνομο στις ΗΠΑ, το οποίο επέτρεπε στα αυτοκίνητα να ξεπερνούν τα όρια των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, η Audi παραδέχθηκε πως ακόμη 60.000 A6 και A7 είχαν “πειραγμένο” λογισμικό. Ο αριθμός των οχημάτων με παράνομο λογισμικό, φτάνει πλέον στα 850.000, τα οποία έχουν ανακληθεί από τη Volkswagen από την περασμένη χρονιά μέχρι σήμερα. Συνολικά, τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα του VW Group διέθεταν παράνομο λογισμικό

Οι γερμανοί εισαγγελείς έχουν πραγματοποιήσει έρευνες στα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις της Audi από τον περσινό Μάρτιο σε σχέση με το Dieselgate. Η Audi έχει ανακοινώσει επισήμως από τη δική της πλευρά, ότι συνεργάζεται με την εισαγγελία. Η εταιρεία ελέγχεται ακόμη για απάτη με παράνομη διαφήμιση σε σχέση με την πώληση τουλάχιστον 210.000 οχημάτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ από το 2009.

Η Volkswagen έχει δεχθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γερμανία, παραδεχόμενη την ευθύνη της για το σκάνδαλο του παράνομου λογισμικού στους ντιζελοκινητήρες των οχημάτων της.

Η καταβολή του προστίμου βάζει τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, όμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των Audi και Porsche, όπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της Bosch.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη επίσης εναντίον του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της VW, Martin Winterkorn, του διαδόχου του στη θέση αυτή Matthias Muller και του νυν προέδρου της εταιρείας Herbert Diess. Στις ΗΠΑ έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος οκτώ στελεχών της VW, μεταξύ των οποίων και ο Winterkorn που κατηγορείται για «απάτη» και «συνωμοσία».

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής, η VW έχει κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα άνω των 30 δισ. δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ, καθώς η αποκάλυψη του σκανδάλου τον Σεπτέμβριο του 2015 στις ΗΠΑ, έφερε στο φως αμαρτίες πολλών ετών.