Στην προφυλάκιση του CEO της Audi, Rupert Stadler, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης με χρηματική εγγύηση, προχώρησαν οι γερμανικές αρχές, επικαλούμενες ότι υπάρχει κίνδυνος να προσπαθήσει να εμποδίσει την έρευνα για την εμπλοκή του ή μη στο Dieselgate.

Η σύλληψη του Rupert Stadler ήλθε μία εβδομάδα αφού εισαγγελείς του Μονάχου πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του και δήλωσαν ότι τον πρόσθεσαν στη λίστα 20 υπόπτων σχετικά με το σκάνδαλο με το λογισμικό αλλοίωσης των δεδομένων για τους ρύπους που παράγουν οι κινητήρες diesel.

Σύμφωνα με εισαγγελέα του Μονάχου, από την έρευνα στο σπίτι του 55χρονου Stadler, βρέθηκαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο CEO της Audi θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση υπόπτων και μαρτύρων στην υπόθεση.

H Volkswagen έχει αποδεχθεί από το 2015 ότι εφοδίασε 11 εκατομμύρια οχήματα με κινητήρες diesel, μεταξύ αυτών και μοντέλα της Audi, με λογισμικό που τους επέτρεπε να “ξεγελούν” τα τεστ για τους ρύπους. Το 2016, τόσο η VW, όσο και η Audi, δήλωσαν ένοχες για εξαπάτηση των αρχών των ΗΠΑ.

Η Volkswagen έχει πληρώσει σχεδόν 30 δισ. δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, ως απότοκο της παραδοχής της απάτης.

1Νέος CEO της Audi o Abraham Schot

Με την προφυλάκιση του Stadler, το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen ανακοίνωσε πως προσωρινά απαλλάσσει τον Stadler από την θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του.

Την θέση του Stadler τόσο ως προέδρου και CEO της Audi, όσο και ως “επισκέπτης” στο Διοικητικό Συμβούλιο της Volkswagen την αναλαμβάνει με άμεση ισχύ ο Abraham Schot.

Ο Schot είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Audi με αρμοδιότητα τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.