Γνώριζε ο νέος CEO της VW για το Dieselgate;

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές από τον εισαγγελέα στο Brunswick, τέσσερις υπάλληλοι της VW κατέθεσαν πως τόσο ο Martin Winterkorn, ο πρώην CEO της VW, όσο και ο Herbert Diess, ο νυν CEO, γνώριζαν για το σκάνδαλο χειραγώγησης ρύπων σε 11 εκατ. αυτοκίνητα μήνες προτού αυτό έρθει στη δημοσιότητα.

Αν αποδειχτεί πως οι δύο άνδρες γνώριζαν για το Dieselgate, τότε θα θεωρηθούν ως συνεργοί στην απάτη, κάτι που θα μπορούσε να τους στείλει στη φυλακή, όπως συνέβη με τον CEO της Audi, Rupert Stadler.

Ο Diess άφησε την BMW για το VW Group στις αρχές του 2015, όταν ο Martin Winterkorn ήταν ακόμη CEO. O Winterkorn διοργάνωσε μια συνεδρίαση στις 27 Ιουλίου του 2015, εκεί όπου το παρόν έδωσε και ο Diess και σύμφωνα με τους τέσσερις υπαλλήλους, τα υψηλόβαθμα στελέχη του VW Group, συζήτησαν για το παράνομο λογισμικό και ποιες θα ήταν οι πιθανές συνέπειές του. Παρουσιάστηκαν διάφορα έγγραφα και διαφάνειες, τα οποία στο τέλος της συνεδρίασης μαζεύτηκαν για λόγους ασφαλείας. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2015 η EPA ανακοίνωσε για πρώτη φορά το παράνομο λογισμικό, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Winterkorn στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, με τον Matthias Muller να τον αντικαθιστά. Ο Diess αντικατέστησε τον Muller νωρίτερα μέσα στο 2018.

Στις σχετικές ειδήσεις η VW ανακοίνωσε χθες απέλυσε τον Heinz-Jakob Neuber, πρώην επικεφαλής ανάπτυξης της Volkswagen, ο οποίος βρισκόταν σε αμειβόμενη αναγκαστική άδεια από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της πιθανής εμπλοκής του στο Dieselgate. Ο Heinz-Jakob Neuber είναι ανάμεσα σε εκείνους τους υπαλλήλους της VW που έχουν κατηγορηθεί επίσημα στις ΗΠΑ.

ΠηγήDer Spiegel

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Volkswagen ID.Code Concept

Η Volkswagen στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το ID.Code Concept, ένα νέο πρωτότυπο SUV που μας δείχνει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία που θα έχουν...

Διέρρευσε η sedan έκδοση του VW Passat, μόνο για την Κίνα

Η ένατη γενιά του VW Passat έκανε το ντεμπούτο της πέρυσι στην Ευρώπη, αποκλειστικά διαθέσιμη ως estate. Ωστόσο, η κινεζική αγορά έχει διαφορετικές προτιμήσεις,...