Όλο και πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που αμφισβητούν την επιχειρηματική ικανότητα του Elon Musk και τον τρόπο με τον οποίο τα επικοινωνιακά του «κόλπα» επηρεάζουν την ίδια του την εταιρεία.

Πριν λίγο καιρό υπήρξε η πρώτη επίσημη αντίδραση και πρόταση από κάποιους μικρομετόχους της εταιρείας να παυθεί από τα καθήκοντα του σαν πρόεδρος της Tesla και να αποσυρθεί σε ρόλο CEO, παραδίδοντας την διοίκηση σε κάποιον με πιο συγκεκριμένη επιχειρηματική στρατηγική. Μπορεί τότε η πρόταση αυτή να καταψηφίστηκε και να θεωρήθηκε «γραφική», όμως τα πράγματα ύστερα από τόσο καιρό αποκαλύφθηκε ότι είναι πολύ διαφορετικά.

Η BlackRock που διαχειρίζεται κάποια σημαντικά κεφάλαια μέσα στην Tesla εξέφρασε την δυσαρέσκιά της για τους χειρισμούς του Musk και έβαλε προς ψηφοφορία την αντικατάσταση του από κάποιον ανεξάρτητο πρόεδρο μέσα από το διοικητικό συμβούλιο. Η «πρόταση μομφής» εναντίον του Musk συνέβη τον Ιούνιο, αρκετά πριν την αποτυχημένη απόπειρα της εξόδου της Tesla από το χρηματιστήριο, με την ψηφοφορία να διατηρεί (προφανώς) τον Elon Musk στην θέση του.

Η αποκάλυψη των εσωτερικών διεργασιών της Tesla έγινε κατά την διάρκεια κατάθεσης της BlackRock στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία ερευνά την υπόθεση της εξόδου της εταιρείας και τις δηλώσεις του Musk για «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» οι οποίες μπορεί να του επιφέρουν κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς. Σύμφωνα με την κατάθεση, τα fund που διαχειρίζεται η BlackRock πρότειναν ένα μέτρο που απαιτεί από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Tesla να είναι ένας ανεξάρτητος διευθυντής.

Ο Musk έχει ταυτόχρονα ρόλο προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην Tesla που δημιούργησε, ενώ η πρόταση της BlackRock έλαβε την θετική ψήφο από τους κατόχους 17 εκατομμύρια μετοχών της Tesla. Αντίθετα την παραμονή του Musk στο τιμόνι της εταιρείας ψήφισαν πάνω από 86 εκατ. μετοχές.

Αυτό που δεν είχε γίνει τότε γνωστό, ήταν ότι η πρόταση για καθαίρεση του Musk είχε την υποστήριξη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο και σίγουρα δεν ήταν μια «γραφική» πρόταση από κάποιους ακτιβιστές επενδυτές όπως είχε αφήσει να εννοηθεί τότε η εταιρεία.

Μπορεί η παρουσία του Musk και οι χειρισμοί του να δίνουν στην Tesla τεράστια δημοσιότητα, ίσως περισσότερη από όσο θα ήταν χρήσιμο, όμως και μόνο το γεγονός πως ένα τέτοιο fund είναι εναντίον του, μπορεί να προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στον Musk και ίσως να εξηγεί κάποιους από τους χειρισμούς του, ίσως ακόμα και την πρόθεση του να κάνει την εταιρεία ιδιωτική προκειμένου να «ξεφορτωθεί» τέτοιου είδους εμπόδια.

Εκτός από την BlackRock, ανοιχτά εναντίον του τάχθηκε και ο κορυφαίος σύμβουλος πληρεξουσίων η Institutional Services Shareholders, η οποία υποστήριξε την πρόταση της BlackRock και έθεσε ερωτήσεις για την αμοιβή και την ανεξαρτησία του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Η προσέγγιση της BlackRock στην επενδυτική διαχείριση καθοδηγείται από τα καθήκοντά μας ως προς την εμπιστοσύνη στους πελάτες μας, στους ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχεί

Η προσέγγισή μας όσον αφορά την εμπλοκή με τις εταιρείες και τις δραστηριότητες με πληρεξουσιότητα είναι σύμφωνη με τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη μακροπρόθεσμη αξία των μετόχων για τους πελάτες μας,

δήλωσε ο εκπρόσωπος της BlackRock, η οποία είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της Tesla και ελέγχει περίπου 6,7 εκατ. από τις 170 εκατ. μετοχές της εταιρείας.

 • a_f_a

  καλα, θα βγάζαν τον γκιοζη από το τσίρκο; τοτε θα τους έμενε μια κτηνωδης στεγη με κατι κυψέλες επάνω και κατι μπαταρίες μέσα.
  δε το λες και εταιρία των 100000000000000μυρίων… πιο πολύ μια ηλεκτρική παράγκα.

  • DimitrisBXL

   Έχετε γεια βρυσούλες. Καταλαβαίνω να μην προτιμάς μια εταιρία για τους δικούς σου λόγους. Αλλά εδώ καταντάς γραφικός σαν τα Μετέωρα

  • a_f_a

   Το εχω δηλώσει! Για το μονο πράγμα που ειμαι φανατικός στη ζωή ειναι τα αντί-Ελονικα μου αισθήματα. Και γραφικός θα γίνω και στο βούρκο θα κύλισω! Ζήτω κατανόηση!
   Ωστόσο, έστω με το τι ειπα, ήμουν βασικα υπέρ του Ελονα σε αυτο το ποστ μου. Εννοώντας οτι Τεσλα = Μασκ.. αν μπει κανας μανατζερ σαν τον Μπαλμερ της Μικροσοφτ τοτε παει η Τεσλα..

  • nitro912gr

   Μπάλμερ… μπρρρρρ, μόλις έφυγε από CEO είδαμε και εμείς οι χρήστες και η microsoft άσπρη μέρα.

 • Anestis Genk

  Αν η Yellen συνεχίζει να ανεβάζει τα επιτόκια για να κάνει αβάντα στους ραντιέρηδες φίλους της, κάτι λευκοί ελέφαντες σαν την Tesla και την Uber θα πέσουν με πάταγο κι αυτό θα είναι μια κλανιά μπροστά τα χοντρά κανόνια που θα βαρέσουν αλλού.

 • nitro912gr

  κάτω τα ξερά σας από τον Elon βρωμεροί χαρτογιακάδες του χρήματος, ο άνθρωπος έχει όραμα, είναι ένας geek με λεφτά, αν είναι να γίνει κάτι συνταρακτικό όσο ζούμε αυτός θα το κάνει.