Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ έστειλε κλήτευση στην Tesla προκειμένου να μάθει περισσότερα για τα σχέδια του Elon Musk για την αποχώρηση της εταιρείας από το χρηματιστήριο και τη δήλωση του ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Η κλήτευση συνήθως αποτελεί ένδειξη πως έχει ανοίξει επίσημα έρευνα για ένα ζήτημα. Μετά την ανακοίνωση της κλήτευσης, η μετοχή της Tesla υποχώρησε αρχικά κατά 4%, αλλά έκλεισε στα 338,69 δολάρια (-2,57%), μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs η οποία έκανε γνωστό πως ενεργεί πλέον ως οικονομικός σύμβουλος της Tesla.

Μέσα την εβδομάδα, ο Elon Musk υποστήριξε πως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει τη στήριξη του για χρηματοδότηση σχεδίου αποχώρησης της Tesla από τις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, οι Σαουδάραβες στην αρχή της εβδομάδας τοποθέτησαν 2 δισ. δολάρια στην εταιρεία και απέκτησαν μερίδιο κάτω από το 5%.

Μια άλλη πιθανή υποψήφια για να συνδράμει τον Elon Musk είναι και η ιαπωνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Softbank του Μασαγιόσι Σον. Υπήρξαν προκαταρκτικές επαφές για το ενδεχόμενο αγοράς μεριδίου στην Tesla, στη διάρκεια των οποίων ο Musk αναφέρθηκε και στο σχέδιό του για να την αποσύρει από το χρηματιστήριο. Οι συζητήσεις, πάντως, δεν κατέληξαν πουθενά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρόθεση του Musk να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια ήταν γνωστή από παλιά.

Θα ήταν καλύτερο για μας να μην ήταν εισηγμένη η Tesla, γιατί έτσι θα ήμασταν πιο αποδοτικοί,

είχε δηλώσει ο CEO της Tesla σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone τον Νοέμβριο του 2017.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο της Tesla όρισε τριμελή επιτροπή από μέλη του προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση του CEO της εταιρείας, Elon Musk, για πιθανή έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Σε όλα τα παραπάνω ο Musk έχει να αντιμετωπίσει και την επιθυμία ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της Tesla που του ζήτησαν να μειώσει σημαντικά τα tweets που αφορούν το μέλλον της Tesla. Μάλιστα ορισμένοι ζήτησαν από τον Musk να σταματήσει πλήρως να χρησιμοποιεί το Twitter και να μην δημοσιεύει tweets που σχετίζονται με την Tesla.