Η Waymo, η εταιρία της Google που αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία, ανακοίνωσε ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα της έχουν διανύσει συνολικά περισσότερα από 10 εκατομμύρια μίλια (16.093.440 χλμ) σε δημόσιους δρόμους. Το εντυπωσιακό, όμως, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ορόσημο, αλλά ο ρυθμός.

Συγκεκριμένα, παρόλο που η εταιρεία χρειάστηκε 18 μήνες για να φτάσει το ένα εκατομμύριο μίλια, έπειτα χρειάστηκε 14 μήνες για να φτάσει τα δύο εκατομμύρια μίλια, και 8 μήνες για να φτάσει τα τρία. Για να κάνει τα 8 εκατ. μίλια, χρειάστηκαν να περάσουν μόλις 8 μήνες από τότε που ανακοίνωσε πως συμπλήρωσε τα 4 εκατ. μίλια. Αυτό σημαίνει πως όλα τα αυτόνομα οχήματα της, 600 υβριδικά Chrysler Pacifica, οδηγούν καθημερινά 40.000 χλμ! Από τα 8 στα 10 εκατ. μίλια, η Waymo χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 3 μήνες.

Τα αυτόνομα, παρότι βρίσκονται σε δημόσιους δρόμους, περιορίζονται σε 25 πόλεις της περιοχής Bay Area της Καλιφόρνιας και γύρω από το Φοίνιξ της Αριζόνα, ενώ κάποιες δοκιμές έχουν γίνει στο Austin του Τέξας και στο Kirkland της Ουάσιγκτον.

Η Waymo είχε βελτιώσει κατά πολύ την αυτόνομη τεχνολογία της. Εκτός από την οδήγηση στον έξω κόσμο, η εταιρεία έχει δοκιμάσει τα συστήματά της σε για περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια μίλια σε προσομοιωτή, τα τελευταία εννέα χρόνια, ενώ παράλληλα η δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων επιτρέπει τη δοκιμή ακραίων σεναρίων που είναι δυνητικά επικίνδυνα στην πραγματική ζωή, τονίζει ο John Krafcik, CEO της Waymo.

Τα επόμενα 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα σύμφωνα με τον Krafcik θα έχουν σαν επίκεντρο την ανάπτυξη της υπηρεσία ride-hailing, ώστε να την καταστήσουν βολική κι αποτελεσματική. Με όλη αυτή την εμπειρία, η εταιρεία λέει ότι ήταν σε θέση να διδάξει τα οχήματά της ώστε να αποκομίσουν “πλήρη αυτονομία”, ενώ σύντομα όλο και περισσότερο κοινό θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία “χωρίς οδηγό” της Waymo για να πάει στη δουλειά, στο σχολείο, κλπ.

Η εταιρεία που ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια εμπορική υπηρεσία ride-hailing με αυτόνομα οχήματα, εργάζεται ώστε να εξισορροπήσει την άνεση που προσφέρει στους επιβάτες με την ασφάλεια. Έτσι τα αυτοκίνητά της έχουν προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ακολουθούν την πιο ασφαλή διαδρομή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περισσότερος χρόνος ανά ταξίδι.