Η Waymo, η εταιρία της Google που αναπτύσσει αυτόνομη τεχνολογία, ανακοίνωσε ότι τα αυτόνομα αυτοκίνητα της έχουν διανύσει συλλογικά 8 εκατομμύρια μίλια (12.874.752 χλμ) σε δημόσιους δρόμους. Το εντυπωσιακό, όμως, δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ορόσημο, αλλά ο ρυθμός.

Συγκεκριμένα, παρόλο που η εταιρεία χρειάστηκε 18 μήνες για να φτάσει το ένα εκατομμύριο μίλια, έπειτα χρειάστηκε 14 μήνες για να φτάσει τα δύο εκατομμύρια μίλια, και 8 μήνες για να φτάσει τα τρία. Για να κάνει τα 8 εκατ. μίλια, χρειάστηκαν να περάσουν μόλις 8 μήνες από τότε που ανακοίνωσε πως συμπλήρωσε τα 4 εκατ. μίλια. Αυτό σημαίνει πως όλα τα αυτόνομα οχήματα της, 600 υβριδικά Chrysler Pacifica, οδηγούν καθημερινά 40.000 χλμ!

Τα αυτόνομα, παρότι βρίσκονται σε δημόσιους δρόμους, περιορίζονται σε 25 πόλεις της περιοχής Bay Area της Καλιφόρνιας και γύρω από το Phoenix της Αριζόνα, ενώ κάποιες δοκιμές έχουν γίνει στο Austin του Τέξας και στο Kirkland της Ουάσιγκτον.

Η Waymo είχε βελτιώσει κατά πολύ την αυτόνομη τεχνολογία της. Εκτός από την οδήγηση στον έξω κόσμο, η εταιρεία έχει δοκιμάσει τα συστήματά της σε για περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια μίλια σε προσομοιωτή, τα τελευταία εννέα χρόνια. Όπως λέει η εταιρία, το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με 25.000 αυτοκίνητα που οδηγούν όλη την ημέρα, κάθε ημέρα.

Με όλη αυτή την εμπειρία, η εταιρεία λέει ότι ήταν σε θέση να διδάξει τα οχήματά της ώστε να αποκομίσουν “πλήρη αυτονομία”, ενώ σύντομα το κοινό θα χρησιμοποιήσει την υπηρεσία “χωρίς οδηγό” της Waymo για να πάει στη δουλειά, στο σχολείο, κλπ.