Η κυβέρνηση του Καναδά διαγράφει την αποπληρωμή δανείου 1,1 δις δολαρίων της Chrysler

Σχετικά άρθρα

Το 2009, η -τότε- κυβέρνηση του Καναδά είχε δώσει συνολικά 2,6 δις αμερικάνικα δολάρια σε δάνεια σε αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένου 1,125 δις δολάρια στην “παλιά” Chrysler, έτσι ώστε να τις βοηθήσει να παραμείνουν στη ζωή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληττε τις Η.Π.Α.. Σήμερα, τα ποσά αυτά, μαζί με τους τόκους θα είχαν σχεδόν διπλασιαστεί, αλλά σύμφωνα με έγγραφα η φιλελεύθερη κυβέρνηση διέγραψε “στα κρυφά” την αποπληρωμή τους.

Η ιστορία ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, και ακόμα εξελίσσεται, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μιλά με τα καλύτερα λόγια για την διαφάνεια της κυβέρνησης του Καναδά.

Η συγκεκριμένη διαγραφή των δανείων είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ποσών που έχουν δοθεί για τη διάσωση εταιριών, με τα ποσά να χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και να θάβονται μέσω της δημόσιας αναφοράς του 2018 (2018 Public Accounts of Canada), που περιλαμβάνει τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όλων των κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών, η οποία κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή. Η αναφορά δεν περιέχει καμία εξήγηση για τη διαγραφή, ενώ δεν προσδιορίζεται ούτε τις επιχειρήσεις που έλαβαν τα δάνεια ούτε σε ποιο τομέα δραστηριοποιείται.

Ωστόσο, το CBC News επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα δανείστηκαν στις 30 Μαρτίου 2009 στην Chrysler LLC από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από την κυβέρνηση Harper σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Οντάριο. Και η ίδια πηγή συνεχίζει φιλοξενώντας δήλωση του John Babcock, υπεύθυνου της αρμόδιας υπηρεσίας, που διαχειρίζεται τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις του Καναδά:

Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για ανάκαμψη, ένα κεφάλαιο ύψους 1.125 δισεκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α., συν τους τόκους για την “Old Chrysler” διαγράφηκε τον Μάρτιο. Το ποσό αυτό αντανακλάται στην δημόσια αναφορά του 2018.

Συνολικά, οι πηγές του CBC αναφέρουν ότι η καναδική κυβέρνηση δαπάνησε περίπου 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, εκ των οποίων τα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν δάνεια που δεν επιστράφηκαν ποτέ. Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δαπάνησαν 85 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της διάσωσης, με τις απώλειες να υπολογίζονται περίπου στα 9 δισ. δολάρια.

ΠηγήCBC News

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στο σφυρί το Fiat 500L του Πάπα Φραγκίσκου

Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Πάπας Φραγκίσκος όταν επισκέφτηκε τις Η.Π.Α, δεν είχε επιλέξει κάποιο θωρακισμένο αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του, αλλά ένα ταπεινό...

O Trump θα επιβάλει δασμούς 100% στα κινέζικα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Μεξικό

Οι κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να κατασκευάσουν αυτοκίνητα στο Μεξικό για να αποφύγουν τους εισαγωγικούς δασμούς που επιβάλουν οι ΗΠΑ στα κινέζικα αυτοκίνητα, αλλά ο...