Στις αρχές του μήνα, διέρρευσε από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ότι η Volkswagen εξετάζει σοβαρά τη μετατροπή των εργοστασίων της στις πόλεις Emden και Αννόβερο, στη Γερμανία, ώστε αυτά να κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σήμερα αυτό επισημοποιείται από την ίδια την γερμανική εταιρία, μέσω ανακοίνωση της.

Πιο συγκεκριμένα, το VW Group σχεδιάζει την παραγωγή 10 εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκίνητα που θα βασίζονται στη νέα πλατφόρμα MEB, καθώς στοχεύει στην έναρξη της παγκόσμιας μαζικής παραγωγής προς το τέλος του 2022. Το εργοστάσιο στο Emden θα ξεκινήσει να παράγει ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2022, με την VW να μην αναφέρει ποια μοντέλα θα συναρμολογούνται εκεί. Στο εργοστάσιο του Ανόβερο θα παράγεται -πάλι από το 2022- το I.D. Buzz, δηλαδή το ρετρό ηλεκτρικό βαν της, με το εργοστάσιο να διατηρεί μέρος της παραγωγής του για συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Επί του παρόντος, η VW κατασκευάζει στο Emden το Passat, αλλά η χαμηλή ζήτηση των αυτοκινήτων της κατηγορίας των sedan, αναγκάζει τη γερμανική εταιρία να αναθεωρήσει το μέλλον του εργοστασίου. Από την άλλη, στο εργοστάσιο του Αννόβερο η VW συναρμολογεί τα vans της, που περιλαμβάνουν και την ηλεκτρική έκδοση του Crafter, μαζί με το Amarok και το Tiguan. Να θυμίσω, η VW έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει την μαζική παραγωγής του ηλεκτρικού I.D. στο Zwickau, Γερμανία, τον Νοέμβριο του 2019.

Επιπλέον, το ίδιο εργοστάσιο στο Zwickau θα κατασκευάζει ηλεκτρικά μοντέλα και των Audi και Seat, και στα τέλη του 2020 αναμένεται να συναρμολογεί 1.500 αυτοκίνητα ημερησίως.