Μπορεί η Γαλλία να έχει μια παράδοση έντονων διαμαρτυριών για αποφάσεις κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά οι μαζικές διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας κατά των αυξήσεων του φόρου στα καύσιμα έχουν καταφέρει να φέρουν την χώρα προ εκπλήξεως.

Το Σάββατο και την Κυριακή τουλάχιστον 290.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε περίπου 2.000 αστικές, προαστικές και αγροτικές κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα, καίγοντας αυτοκίνητα, κλείνοντας αυτοκινητόδρομους και μπλοκάροντας τις αποθήκες καυσίμων. Υπήρχαν αρκετές μάχες με την αστυνομία και τους οδηγούς και αιτία ήταν η προγραμματισμένη αύξηση στον φόρο για το πετρέλαιο και τη βενζίνη.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, περισσότεροι από 511 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 17 από αυτούς σοβαρά, στο κίνημα Gilets Jaunes (κίτρινα γιλέκα), το οποίο ονομάστηκε έτσι επειδή οι διαδηλωτές φορούν τα κίτρινα φωσφόριζε γιλέκα, που υποχρεώνονται να φέρουν οι Γάλλοι οδηγοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η αποκορύφωση ήρθε το Σάββατο, όταν μια διαδηλώτρια σκοτώθηκε επειδή παρασύρθηκε από έναν πανικοβλημένο οδηγό, ενώ 183 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση.

Χθες, πρωί Δευτέρας, η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές από διάφορα σημεία συγκεντρώσεων όπως διόδια, πρατήρια καυσίμων, εισόδους αυτοκινητοδρόμων ή εμπορικά κέντρα, αλλά τα “κίτρινα γιλέκα” επανήλθαν στα σημεία αυτά το απόγευμα.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις νότια, νοτιοανατολικά και βόρεια της Γαλλίας, ενώ τους αποκλεισμούς επιβεβαίωσε ο όμιλος Total. Το κίνημα δεν δείχνει εντούτοις σημάδια υποχώρησης, ενώ προγραμματίζονται περισσότερες ημέρες διαμαρτυρίας για αργότερα μέσα στον μήνα.