Στα τέλη Μαρτίου κυκλοφόρησε η είδηση ότι Nissan και η Renault βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν μια νέα εταιρία. H ιαπωνική εταιρία όμως, και από τα χείλη του CEO της, Hiroto Saikawa, έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις του για την εν λόγω κίνηση, τονίζοντας τη σημασία της ανεξαρτησίας, παρότι η γαλλική κυβέρνηση πιέζει για την συμφωνία.

Ο CEO, όμως, της γαλλοϊαπωνικής συμμαχίας, Carlos Ghosn, σε πρόσφατη δήλωση του στο Bloomberg τόνισε ότι ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιριών είναι πρακτικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί την τρέχουσα χρονιά και πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ghosn είναι υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών. Μια συγχώνευση των δύο εταιρειών θα έβλεπε τους μετόχους τόσο της Renault όσο και της Nissan να λαμβάνουν μετοχές στη νεοσυσταθείσα εταιρεία, αλλά παραμένει άγνωστο αν -μετά τη συγχώνευση- ένα από τα ονόματα της Nissan ή Renault θα αποσυρθεί ή αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μαζί, σε μια συμφωνία τύπου Jaguar Land Rover, η οποία φημολογείται ότι είναι η πιο πιθανή επιλογή.

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία αναμένεται να διατηρήσει την έδρα της τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Γαλλία, αν και μια ενιαία έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ολλανδία είναι επίσης αρκετά πιθανό να γίνει. Να θυμίσω ότι η Nissan κατέχει το 15% των μετοχών της Renault, χωρίς δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ. της, ενώ η γαλλική εταιρία κατέχει το 43,4% του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης.