O Trump συναντήθηκε με τους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στον Λευκό Οίκο

Σχετικά άρθρα

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στον Λευκό Οίκο. Στη συνάντηση έδωσε τελικά το παρόν και ο Donald Trump, ενώ εκεί παραβρέθηκαν ο CEO του VW Group, Herbert Diess, ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche και ο επικεφαλής παραγωγής της BMW Oliver Zipse. Από πλευράς ΗΠΑ στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR), Robert Lighthizer.

Ο Trump “μοιράστηκε το όραμά του για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και δημιουργούν ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον” ανέφερε στο ανακοινωθέν του ο Λευκός Οίκος, στο οποίο δεν γινόταν λόγος εάν ο Trump συζήτησε σχετικά με την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγοντας στις ΗΠΑ.

Οι εκπρόσωποι των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά τη συνάντησή, δήλωσαν πως είπαν στον Trump πως σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις αμερικανικές επενδύσεις, προειδοποιώντας ωστόσο πως αυτό δεν θα είναι εφικτό εάν η κυβέρνηση του επιβάλει νέους δασμούς. Οι CEO της VW και της Daimler, δήλωσαν μάλιστα πως το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών έχον μειωθεί μετά την συνάντηση.

Ο Diess είπε στον Trump πως η VW σκέφτεται τη δημιουργία και δεύτερου εργοστασίου στις ΗΠΑ, ενώ η BMW έχει ήδη ανακοινώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, ενώ θα επενδύσει και 600 εκατ. δολάρια στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της παγκοσμίως, στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, δημιουργώντας 1.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2021.

Η πρωτοβουλία των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχει ενοχλήσει τόσο το Βερολίνο όσο και τις Βρυξέλλες, που φοβούνται ότι μπορεί να υπονομεύσει τις ευρύτερες εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο από το επιδιωκόμενο και εμφανίζονται ενοχλημένοι από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε να προσεγγίσει απευθείας τις αυτοκινητοβιομηχανίες αντί να επιμείνει στις συνομιλίες με την Επίτροπο Εμπορίου Cecilia Malmstrom και τη διαπραγματευτική ομάδα της Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στηρίζει τη θέση των Ευρωπαίων, “αδειάζοντας” τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, γεγονός που αποκαλύπτει ότι και εκείνη ανησυχεί για την έκβαση της πρωτοβουλίας. Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι τα εμπορικά ζητήματα θα συνεχίσει να τα χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απορρίπτοντας μεμονωμένες κινήσεις.

Την ευθύνη των εμπορικών διαπραγματεύσεων έχει η Κομισιόν και σίγουρα όχι οι αυτοκινητοβιομηχανίες

ξεκαθάρισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν σήμερα φόρο εισαγωγής 2,5% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ε.Ε. Αντίστοιχα η Ε.Ε επιβάλει φόρο 10% στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εισάγονται στα εδάφη της.

[Photo Copyright: Official White House Photo by Joyce N. Boghosian]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η AC Schnitzer βελτιώνει την BMW X5 facelift

Ο βελτιωτικός οίκος AC Schnitzer παρουσιάζει το νέο bodykit που ετοίμασε για την ανανεωμένη BMW X5. Αυτό αποτελείται spoiler στον μπροστινό προφυλακτήρα, αεροτομή, φουσκώματα...

Η Renegade Design βελτιώνει τη νέα BMW Σειρά 5

Η Renegade Design είναι ένας βελτιωτικός οίκος με έδρα το Ντουμπάι και έχει προσφέρει ένα bodykit για τη νέα γενιά της BMW 5 Series. https://youtu.be/mJN_poHtpLs Το...