Την περασμένη Παρασκευή, Ιάπωνες εισαγγελείς συνέλαβαν ξανά τον πρώην πρόεδρο της Nissan, Carlos Ghosn. Σύμφωνα με δηλώσεις των εισαγγελέων του Τόκιο, ο Ghosn χρησιμοποίησε κεφάλαια της Nissan, προκειμένου να πληρώσει έναν Σαουδάραβα επιχειρηματία, ο οποίος τον βοήθησε σε προσωπικές οικονομικές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2008 ο Ghosn στη προσπάθειά του να αντιμετωπίσει προσωπικές οικονομικές απώλειες ύψους 16,6 εκατ. δολαρίων, που προέκυψαν από μια αποτυχημένη σύμβαση ανταλλαγής που είχε με μια τράπεζα, ζήτησε τη βοήθεια του Khaled Al-Juffali, ο οποίος του παρείχε την εγγυητική επιστολή που ήθελε, με τον Ghosn να του δίνει σε τέσσερις δόσεις μεταξύ Ιουνίου 2009 και Μαρτίου 2012, το ποσό των 14,7 εκατ. δολαρίων, χρήματα που προήλθαν από τα ταμεία της Nissan. Οι πληρωμές έγιναν μέσω ενός εσωτερικού διακριτικού ταμείου της Nissan, γνωστό ως “CEO Reserve”.

Ο Al-Juffali είναι αντιπρόεδρος της E.A. Juffali and Brothers, ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών συγκροτημάτων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ παράλληλα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου τη Νομισματικής Αρχής της χώρας. Επίσης είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Al-Dahana, η οποία κατέχει κατά 50% την κοινοπραξία Nissan Gulf, με το άλλο 50% να το ελέγχει μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική εταιρία της Nissan.

Ο Ghosn ισχυρίζεται πως οι πληρωμές αυτές ήταν καθόλα νόμιμες μιας και έγιναν για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς.