Παρότι χθες ιαπωνικό δικαστήριο έδινε το πράσινο φως για αποφυλάκιση του Carlos Ghosn, σήμερα όμως oι Ιάπωνες εισαγγελείς συνέλαβαν ξανά τον πρώην πρόεδρο της Nissan, Carlos Ghosn, με νέες κατηγορίες, για απώλειες της Nissan ύψους 16,6 εκατ. δολαρίων, απομακρύνοντας έτσι την περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Oι αρχές σήμερα, έκαναν επίσης έφοδο στην κατοικία του στο Τόκιο, αναζητώντας στοιχεία για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Η νέα σύλληψη συνεπάγεται ότι θα κρατηθεί για τουλάχιστον ακόμη 10 ημέρες σε φυλακή στο Τόκιο. Όπως σημειώνουν οι εισαγγελείς, υποψιάζονται ότι τον Οκτώβριο του 2008, ο Ghosn μετέφερε προσωπικές συναλλαγές στη αυτοκινητοβιομηχανία για να την καταστήσει υπεύθυνη για απώλειες ύψους 1,85 δισ. γεν (16,6 εκατ. δολάρια).

Προκάλεσε ζημία στη Nissan αναγκάζοντας τη να καταθέσει συνολικά 14,7 εκατ. δολάρια για τέσσερις περιπτώσεις μεταξύ Ιουνίου 2009 και Μαρτίου 2012, σε σχετικό λογαριασμό τράπεζας.

Οι νέες κατηγορίες κατά του Ghosn θεωρούνται από νομικούς κύκλους ακόμα σοβαρότερες από τις αρχικές, μιας και παραβιάζουν το ιαπωνικό νόμο περί εταιρειών. Αν ο Ghosn κριθεί ένοχος, τότε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Ο ίδιος ο Ghosn, μέσω του δικηγόρου του, δήλωσε πως οι κατηγορίες που του προσάπτουν είναι “απολύτως απαράδεκτες” και πως θα αποκαταστήσει την τιμή του στο δικαστήριο.

Στις σχετικές ειδήσεις, το Reuters έχει στη κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν το πως στελέχη της Renault, το 2010, προσπάθησαν να περάσουν αποζημιώσεις του Ghosn μέσω της θυγατρικής Renault-Nissan BV, προκειμένου τα ποσά αυτά να μην αποκαλυφθούν δημοσίως. Όπως προκύπτουν από τα σχετικά email, η γενική γραμματέας της Renault, Mouna Sepehri, επικοινωνούσε με τον Greg Kelly.