Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί όριο ταχύτητας τα 130 χλμ/ώρα στους αυτοκινητοδρόμους της, βάζοντας έτσι τέλος στη συζήτηση που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες, λόγω των προτάσεων μιας επιτροπής που είχε αναλάβει να μελετήσει εμπεριστατωμένα τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Steffen Seibert δήλωσε:

Η θέσπιση ορίου ταχύτητας δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία για τον σχηματισμό συνασπισμού από τα τρία κόμματα που κυβερνούν τη χώρα, τους χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τους συντηρητικούς βαυαρούς συμμάχους τους της CSU και τους σοσιαλδημοκράτες.

Ο Seibert υπογράμμισε πως υπάρχουν άλλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να περιορισθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιβολή ορίου ταχύτητας δεν προσφέρει πολλά πράγματα στην κλιματική ισορροπία και δεν είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προστασία του κλίματος.

Η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, σε τμήματα των αυτοκινητοδρόμων της οποίας δεν υφίσταται όριο ταχύτητας.

Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη τη περασμένη εβδομάδα, η οριακή πλειοψηφία των Γερμανών τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ανώτατων ορίων ταχύτητας στους περίφημους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους (Autobahn) για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων ζήτησαν οι ταχύτητες οχημάτων να περιοριστούν στα 120 – 140 χιλιόμετρα ανά ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο Emnid και δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Bild am Sonntag. Το 46% αντιτίθεται σε αυτά τα όρια.

Ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας, Andreas Scheuer, δήλωσε:

Η αρχή της ελευθερίας έχει αποδειχθεί ορθή: ο καθένας που θέλει να οδηγήσει με 120 μπορεί να οδηγήσει με 120 και όσοι θέλουν να πάνε πιο γρήγορα μπορούν να το κάνουν αυτό, επίσης.

Οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι είναι οι ασφαλέστεροι στον κόσμο και η επιβολή ορίου ταχύτητας θα μειώσει τις συνολικές εκπομπές άνθρακα της χώρας κατά λιγότερο από 0,5%.

Συμπλήρωσε, πως στα 7.640 χιλιόμετρα των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων – περίπου το 30% του συνόλου – έχουν ήδη όρια ταχύτητας και ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με την επιτροπή για να συζητήσει τις προτάσεις της, οι οποίες πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο στόχος είναι να σκεφτούμε το έργο που επιτελούν και να παράγουμε αποτελέσματα, αντί να επανεξετάζουμε παλιές, απορριφθείσες και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις όπως τα όρια ταχύτητας,

δήλωσε.

Η επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους στα 130 χλμ / ώρα, οι αυξήσεις της φορολογίας επί των καυσίμων και οι ποσοστώσεις για πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, μαζί με την άρση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις μισές περικοπές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που απαιτούνται, υποστηρίζει η επιτροπή.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής πρόκειται να ενσωματωθούν σε ένα νόμο για την κλιματική αλλαγή που η κυβέρνηση επιθυμεί να θεσπίσει φέτος.