Αυτό που κυκλοφόρησε χθες ως φήμη, επιβεβαιώθηκε σήμερα επίσημα από την Honda. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανίας, θα κλείσει το εργοστάσιό της στο Swindon της Βρετανίας, όταν ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος παραγωγής της τωρινής γενιάς του Civic, δηλαδή το 2021.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πως θα χαθούν 3.500 θέσεις εργασίας. Σήμερα, το εργοστάσιο κατασκευάζει ετησίως 150.000 αυτοκίνητα. Σε δελτίο τύπου της η εταιρία αναφέρει:

Η απόφαση έρχεται καθώς η Honda επιταχύνει τη στροφή της στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ως απάντηση στις άνευ προηγουμένου αλλαγές στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκίνητου.

Η μεγάλη πρόκληση της ηλεκτροκίνησης μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε συνολικά τις δραστηριότητες παραγωγής και να εστιάσουμε την προσοχή μας σε περιοχές, όπου αναμένουμε υψηλούς όγκους παραγωγής.

Επίσης υποστηρίζει πως:

Ο σημερινός ρόλος της βρετανικής μονάδας ως παγκόσμιου κέντρου παραγωγής ενδεχομένως να μην είναι βιώσιμος.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο Brexit, αλλά είναι βέβαιο πως η απόφαση αυτή της Honda συνδέεται άμεσα με τις ανησυχίες για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, από τη στιγμή που πέντε εβδομάδες πριν από την έξοδο δεν έχει καθοριστεί ακόμη πια θα είναι η σχέση της με την Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση συνιστά ένα ισχυρό πλήγμα για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, λίγο πριν το Brexit.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες η Nissan ακύρωσε τα σχέδιά της για νέα γραμμή παραγωγής στη Βρετανία, επικαλούμενη το Brexit.

Η Honda επιβεβαίωσε πως λόγω του παγκόσμιου σχεδίου αναδιάρθρωσης της, από το 2021 θα σταματήσει και την παραγωγή του Civic sedan στη Τουρκία.

Αναλυτές της αγοράς τονίζουν πως οι κινήσεις αυτές της Honda γίνονται προκειμένου να εδραιώσει την παραγωγή της στην Ιαπωνία.