Ο Green NCAP μετρά τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων

Σχετικά άρθρα

Ο Euro NCAP ίδρυσε τον Green NCAP, έναν νέο οργανισμό που αναλαμβάνει την μέτρηση των πραγματικών εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων. Ο οργανισμός υποστηρίζεται από διάφορες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και θα αξιολογεί τα αυτοκίνητα σε εργαστήρια σε 8 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Green NCAP δημοσίευσε τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του, αξιολογώντας 12 αυτοκίνητα, βαθμολογώντας τα με αστέρια από 0 έως 5.

Τα μοντέλα που συγκεντρώνουν 0 αστέρια σημαίνει πως οι συνολικές περιβαλλοντικές επιδόσεις τους ικανοποιούν μόνο τα ελάχιστα ρυθμιστικά πρότυπα, με τον εξοπλισμό τους να περιλαμβάνει παρωχημένη τεχνολογία μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων.

Με 1 αστέρι βαθμολογούνται τα αυτοκίνητα εκείνα που έχουν οριακά αποδεκτές περιβαλλοντικές επιδόσεις που αναδεικνύουν συμβιβασμούς σε θέματα εκπομπών. Το μείγμα των περιβαλλοντικών επιδόσεων αφήνει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

2 αστέρια παίρνουν τα αυτοκίνητα με μέτρια συνολική περιβαλλοντική απόδοση χωρίς τεχνολογίες μείωση των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων, με περιθώρια βελτίωσης.

3 αστέρια συγκεντρώνουν τα αυτοκίνητα με μέση έως καλή συνολική απόδοση, με κανονική τεχνολογία μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων, που δεν ξεπερνά τους ανταγωνιστές.

4 αστέρια παίρνουν τα αυτοκίνητα με συνολικά καλές περιβαλλοντικές επιδόσεις. Ο εξοπλισμός μείωσης εκπομπών και οι τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμων είναι εξίσου καλές.

Τέλος με 5 αστέρια βαθμολογούνται τα αυτοκίνητα εκείνα που έχουν συνολικά εξαιρετικές επιδόσεις, με πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου ή ενέργειας και εκπομπές. Επίσης διαθέτουν πλούσιο εξοπλισμός με τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών και εξοικονόμησης καυσίμων ή ενέργειας.

Ο Green NCAP χρησιμοποιεί δύο δείκτες για να αξιολογήσει την απόδοση των οχημάτων, με τη μέση βαθμολογία να καθορίζει τον αριθμό των αστεριών που θα πάρει ένα αυτοκίνητο. Ο δείκτης Clean Air έχει μέγιστη βαθμολογία το 10 και δείχνει την απόδοση ενός αυτοκινήτου στον περιορισμό των εκπομπών. Όσο υψηλότερη βαθμολογία, τόσο χαμηλότερες εκπομπές έχει το αυτοκίνητο.

Ο δείκτης Energy Efficiency έχει και αυτός μέγιστη βαθμολογία το 10 και δείχνει την απόδοση με την οποία μετατρέπεται η ενέργεια για να κινήσει το αυτοκίνητο. Όσο υψηλότερη βαθμολογία, τόσο λιγότερη ενέργεια ανά μονάδα απόστασης, καταναλώνει το αυτοκίνητο. Επίσης λαμβάνονται υπόψιν και οι εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου.

Από τα 12 αυτοκίνητα, μόλις τα 2 απέσπασαν 5 αστέρια. Πρόκειται για τα ηλεκτρικά BMW i3 και Hyundai Ioniq electric. 4 αστέρια πήρε το Volkwagen up! GTI, 3 αστέρια πήραν τα BMW X1 2.0d και Mercedes A200, ενώ 2 αστέρια πήρε το Ford Fiesta 1.0 EcoBoost. Ένα αστέρι πήραν τα Audi A7 50 TDI, Volvo XC40 T5 και Subaru Outback 2.5.

Με 0 αστέρια βαθμολογήθηκαν τα Volkswagen Golf 1.6TDI, Fiat Panda 1.0 και η προηγούμενη γενιά του Ford Fiesta 1.0 EcoBoost, με τους κινητήρες τους να πληρούν τα πρότυπα Euro 6b και όχι αυτά του Euro 6d-TEMP.

ΠηγήGreen NCAP

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...