Πριν δύο εβδομάδες κάναμε γνωστό στον κόσμο του αυτοκινήτου ότι η Alfa Romeo θα φέρει στην έκθεση της Γενεύης ένα νέο C-SUV μοντέλο. Χθες το πρωί, και πριν ανοίξει επίσημα η έκθεση επιβεβαιώθηκαν οι αποκλειστικές μας πληροφορίες μέσω της διαρροής -που κάναμε σε όλον τον κόσμο- του ονόματος του μοντέλου και φωτογραφιών του. Και πλέον έφτασε η ώρα για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του concept της Tonale, αφού πριν λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου, με τον δικό μας Αλέξανδρο Λιώκη να είναι ο επικεφαλής εξωτερικής σχεδίασης του πρωτοτύπου.

Το όνομα προέρχεται από το Tonale Pass, ένα ορεινό πέρασμα των Ιταλικών Άλπεων, κοντά στο διάσημο Stelvio Pass, ενώ υπάρχει και χιονοδρομικό κέντρο με αντίστοιχο όνομα, και με αυτόν τον τρόπο ακολουθεί την πρακτική της ονοματοδοσίας που ξεκίνησε η Stelvio.

Παρότι αυτή τη στιγμή η Tonale δεν είναι τίποτα άλλο από ένα concept, σηματοδοτεί όμως την πρόθεση της μάρκας να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της προσθέτοντας μικρότερο SUV κάτω από το Stelvio. Το πρωτότυπο βασίζεται στην Giorgio πλατφόρμα, πάνω στην οποία θα βασιστεί και το μοντέλο παραγωγής.

Η Tonale αποτελεί για την Alfa Romeo το παράθυρο στο μέλλον, αλλά η σχεδιαστική της προσέγγιση διαθέτει αρκετά retro στοιχεία, που αποτίουν φόρο τιμής σε μερικά από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα του χθες, αντλώντας στοιχεία από την πλούσια κληρονομία της. Για παράδειγμα, οι ζάντες 21 ιντσών θυμίζουν αυτές της Alfa Romeo 33 Stradale της δεκαετίας του ’60. Στο εμπρός μέρος, τα πολύ λεπτά LED φωτιστικά σώματα θυμίζουν τα αντίστοιχα της SZ και της Brera, αλλά με μια μοντέρνα μετενσάρκωση.

Για το προφίλ, η Alfa Romeo αναφέρει ότι μπορεί κάποιος να δει στοιχεία της Duetto και της Disco Volante Spider, ενώ στο πίσω μέρος του concept υπάρχει ένα κυρτό κρύσταλλο, μια διακριτική αεροτομή και λεπτά φωτιστικά σώματα τα οποία δένουν με το υπόλοιπο αμάξωμα. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να μην αλλοιωθεί το όμορφο αυτό αποτέλεσμα στο μοντέλο της έκδοσης παραγωγής, όταν αυτό παρουσιαστεί.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί μια high-tech αισθητική, με το οδηγοκεντρικό ταμπλό να ενσωματώνει δύο μεγάλες οθόνες. Μια 12,3 ιντσών για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια 10,25 ιντσών για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Τα χειριστήρια του διζωνικού κλιματισμού βρίσκονται μέσα στους αεραγωγούς και ενσωματώνουν από μια οθόνη πληροφοριών. Το concept διαθέτει LED κρυφό φωτισμό, καθώς και πολύ ποιοτικά υλικά, όπως δέρμα, ξύλο και αλουμίνιο.

Μηχανικά δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες, παρά μόνο ότι η έκδοση παραγωγής της Tonale θα είναι το πρώτο plug-in hybrid μοντέλο της εταιρίας, όντας ένα από τα έξι PHEV που θα βγάλει στην αγορά η Alfa Romeo μέχρι το 2022.