Έχουν περάσει 3,5 χρόνια από τότε που ήρθε στη δημοσιότητα το Dieselgate και τώρα, Γερμανοί εισαγγελείς αποκάλυψαν το περιεχόμενο των τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ πρώην και νυν υψηλόβαθμων στελεχών της VW.

Οι κλήσεις καταγράφηκαν τον Νοέμβριο του 2015 από την σύζυγο του Wolfgang Hatz και σε αυτές ο άνδρας της μιλούσε με τον πρώην CEO της VW, Matthias Muller, με τον νυν CEO της Porsche Oliver Blume και τον Michael Steiner, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Porsche και νυν επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Porsche.

Οι εισαγγελείς βρήκαν τα ηχητικά αποσπάσματα σε ένα email που είχε στείλει η γυναίκα του Hatz στον δικηγόρο του άνδρα της. Σε μια από τις ηχογραφήσεις ο Hatz ρώτησε τον Muller πως σκοπεύει η VW να τον αντιμετωπίσει μετά το Dieselgate, με τον Muller να του αναφέρει πως δεν μπορεί να τον παραπλανήσει και πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια στην απόφαση του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen.

Ο Hatz στα τηλεφωνήματα δηλώνει πως δεν είχε καμία συμμετοχή στην ανάπτυξη του παράνομου λογισμικού, με τον Muller να του λέει στο τηλέφωνο πως προσπαθούσε να καθαρίσει το όνομά του, αλλά ήταν πολύ δύσκολο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Oliver Blume, o Hatz ακούγεται να δηλώνει πως “θα υπάρξει πολιτική και πως υψηλόβαθμα στελέχη του VW Group δεν φορούν παντελόνια“. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Michael Steiner, ο Hatz κατηγόρησε το VW Group για την τοποθέτηση του παράνομου λογισμικού στα diesel μοντέλα της, με τον Steiner να λέει πως το πρόγραμμα “ήταν τόσο ανόητα προγραμματισμένο“, συμπληρώνοντας πως “δεν προσπαθήσαμε να ξεγελάσουμε την EPA για δεύτερη φορά“.

Να θυμίσω πως τον Σεπτέμβριο του 2017 οι γερμανικές αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη του Wolfgang Hatz, του πρώην επικεφαλής εξέλιξης κινητήρων του VW Group, αφού είχε κριθεί ύποπτος για την πιθανή ανάμιξή του στο Dieselgate. Τον Ιούνιο του 2018 ο 59χρονος Hatz αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, αλλά οι αρχές δεν τον έχουν απαλλάξει από τις κατηγορίες. Οι εισαγγελείς υποχρέωσαν τον Hatz να πληρώσει εγγύηση 3 εκατ. ευρώ, του απαγόρευσαν την έξοδο από την χώρα, ενώ πρέπει να παρουσιάζεται και στο αστυνομικό τμήμα της Στουτγάρδης 2 φορές την ημέρα. Επίσης του απαγόρευσαν να έχει επαφή με πρώην και νυν στελέχη του VW Group.

Ο Hatz κατείχε την θέση του επικεφαλής εξέλιξης των κινητήρων της Audi το διάστημα 2001-2007, ενώ από το 2007 έως το 2011, έγινε επικεφαλής εξέλιξης κινητήρων όλου του VW Group. Το 2011 ανέβαλε την θέση του επικεφαλής εξέλιξης της Porsche, μέχρι τον Μάιο του 2016, όταν και η Porsche ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του, μιας και από τον Σεπτέμβριο του 2015, μήνα που ξέσπασε το Dieselgate, τον είχε θέσει σε διαθεσιμότητα. Ο Hatz αρνείται κάθε κατηγορία.