Ο Donald Trump ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (9,75 δισ. ευρώ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου βρίσκει ότι οι επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Airbus επηρέασαν δυσμενώς τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επιβάλουν τώρα δασμούς ύψους 11 δισ. Δολαρίων σε προϊόντα της ΕΕ! Η ΕΕ εκμεταλλεύθηκε τις ΗΠΑ στο εμπόριο για πολλά χρόνια. Αυτό σύντομα θα σταματήσει!

αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα έναν ευρύ κατάλογο προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από μεγάλα εμπορικά αεροσκάφη και τα ανταλλακτικά τους ως γιαούρτια, κροκέτες ψαριού, κρασιά, τυριά αλλά και ρούχα, λευκά είδη καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αγαθών που παράγονται σε κράτη – μέλη της ΕΕ, στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, ως αντίποινα για ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Ενδεχόμενη επιβολή δασμών των ΗΠΑ στις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες θα συνιστούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη παρεμποδίζοντας τη δυναμική της οικονομίας στη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Κορέα, προειδοποίησε την Τρίτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα είναι λιγότερο σοβαρή για την Κίνα, καθώς οι εξαγωγές οχημάτων της χώρας ήδη υπόκεινται σε εμπορικούς περιορισμούς, σύμφωνα με έκθεση του Moody’s, όπου σημειώνεται επίσης ότι θα είναι σε γενικές γραμμές πιστωτικά αρνητικό για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Οι περιορισμοί στο εμπόριο αυτοκινήτων θα προκαλέσουν ευρύτερο πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως σε μια ήδη επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία,

ανέφερε η Έλενα Ντούγκαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του οίκου.