Η Michelin ετοιμάζει τα ελαστικά χωρίς αέρα για τα συμβατικά αυτοκίνητα

Σχετικά άρθρα

Τα ελαστικά χωρίς αέρα ή μη-πνευματικά δεν είναι καινούρια ιδέα, αλλά φαίνεται ότι οι εταιρίες ελαστικών δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να τα περάσουν σε μαζική παραγωγή. Πρώτη η Michelin παρουσίασε ένα τέτοιο concept, με το Tweel το 2005, για να αποφασίσει το 2014 να το περάσει στην παραγωγή. Όχι για τα καθημερινά μας αυτοκίνητα, αλλά για φορτωτές και κάποια μοντέλα χλοοκοπτικών.

H γαλλική εταιρία, όμως, πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά, καθώς ετοιμάζεται να βάλει τα συγκεκριμένα ελαστικά στη ζωή μας, παρουσιάζοντας το νέο Uptis. Αυτό έχει σχεδιαστεί να διαχειρίζεται όχι μόνο το βάρος ενός συμβατικού αυτοκινήτου όπως το Tweel, αλλά επίσης να είναι σε θέση να παρέχει σωστή πρόσφυση και ανθεκτικότητα σε υψηλές ταχύτητες.

Το ελαστικό Uptis εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ίδια βασική ιδέα με το Tweel, όπου το κεντρικό τμήμα είναι από αλουμίνιο (αντί για ατσάλι) και οι ακτίνες που στηρίζουν το πέλμα είναι κατασκευασμένες από συνδυασμό καουτσούκ και ρητίνης ενισχυμένης με υαλοβάμβακα.

Για να δοκιμάσει το Uptis, η Michelin συνεργάζεται με την General Motors για την εξέλιξη του. Η τελευταία έχει τοποθετήσει τα ελαστικά σε στόλο του ηλεκτρικού Chevrolet Bolt, πραγματοποιώντας δοκιμές στη νοτιοανατολική περιοχή του Μίτσιγκαν. Σύμφωνα με την GM, αν η εξέλιξη του ελαστικού πάει βάσει προγραμματισμού, σχεδιάζει να προσφέρει τα Uptis ως επιλογή σε μερικά μοντέλα της μέχρι το 2024.

Η τοποθέτηση των ελαστικών χωρίς αέρα συνιστά μια μικρή εξοικονόμηση βάρους σε σχέση με τα συμβατικά ελαστικά. Παρότι ο συνδυασμός τροχού/ελαστικού Uptis έχει περίπου το ίδιο βάρος με έναν αντίστοιχο συμβατικό, η Michelin αναφέρει ότι επειδή είναι αδύνατο να σκάσει το ελαστικό Uptis, δεν θα απαιτείται η τοποθέτηση αισθητήρων παρακολούθησης πίεσης ελαστικών, ούτε ρεζέρβα, ούτε κιτ επισκευής. Κατ’επέκταση, η γαλλική εταιρία αναφέρει ότι θα βελτιώνουν την κατανάλωση και θα αυξάνουν την αυτονομία των αυτοκινήτων που θα τα φοράνε.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...

Η Toyota ανακαλεί 211.000 Prius

Η Toyota προχωρά στην ανάκληση 211.000 Prius και Prius Prime, παγκοσμίως, παραγωγής 2023 και 2024, επειδή οι πίσω πόρτες ενδέχεται να ανοίξουν απροσδόκητα. Το Prius...