Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού ήρθαν σε συμφωνία για το ακανθώδες ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και έτσι ο Donald Trump απέσυρε επ’αόριστον την απειλή του για επιβολή δασμών σε όλα τα αγαθά μεξικανικής προέλευσης που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Η κοινή διακήρυξη των δύο κυβερνήσεων να αναφέρει πως το Μεξικό θα λάβει “μέτρα χωρίς προηγούμενο” για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση

Το Μεξικό δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ,

έγραψε σε tweet του ο Donald Trump, ενώ ο υπουργός εξωτερικών του Μεξικού σε δηλώσεις του μετά την αναγγελία της διμερούς συμφωνία, μίλησε για μια “δίκαιη ισορροπία” ενώ διαβεβαίωσε ότι το κείμενο δεν προβλέπει – όπως απαιτούσε η αμερικανική κυβέρνηση – ότι οι αιτούντες άσυλο από τη Γουατεμάλα θα επαναπροωθούνται στο Μεξικό και ότι οι αιτούντες άσυλο από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ θα επαναπροωθούνται στη Γουατεμάλα. Επίσης, η συμφωνία δεν περιέχει άλλη μια πρόνοια που αξίωνε η Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή το Μεξικό θα οριζόταν ως “ασφαλής τρίτη χώρα”.

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, οι μετανάστες που ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ θα επαναπροωθούνται στην μεξικανική επικράτεια, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν την ετυμηγορία των ειδικών δικαστών για ζητήματα μετανάστευσης μετά την επεξεργασία των αιτήσεών τους και την εξέταση των υποθέσεών τους.

Ο μεξικανός ΥΠΕΞ ανήγγειλε ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα αναπτύξει μονάδες της εθνοφρουράς για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές, ειδικά στα νότια σύνορα του Μεξικού με τη Γουατεμάλα, από μεθαύριο Δευτέρα.