Ο Donald Trump προχώρησε στην ανακοίνωση της επιβολής επιπρόσθετων δασμών σε όλα τα αγαθά -συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων- που εισάγονται στις ΗΠΑ από το Μεξικό, αρχής γενομένης τον Ιούνιο.

Οι δασμοί θα αυξηθούν κατά 5% τη 10η Ιουνίου, κατά 10% την 1η Ιουλίου, κατά 15% την 1η Αυγούστου, κατά 20% την 1η Σεπτεμβρίου και κατά 25% την 1η Οκτωβρίου, αν η μεξικανική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα για να αναχαιτίσει τη ροή των μεταναστών και των προσφύγων. Όπως έγραψε στο Twitter:

Οι δασμοί σταδιακά θα αυξάνεται ώσπου το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να επιλυθεί, και τότε οι δασμοί θα καταργηθούν.

Η κίνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίζεται ως κλιμάκωση της προσπάθειάς του να αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων, που συνεχίζει να μεγεθύνεται παρά τις προσπάθειές του να υψωθεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και τα άλλα μέτρα που λαμβάνει.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, 80.000 μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές και άλλοι περίπου 4.500 φθάνουν καθημερινά στα σύνορα.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων Trump, ήταν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν εργοστάσια στο Μεξικό (BMW, Daimler, VW, Ford, FCA, GM) να υποχωρήσουν σημαντικά.