Τον περσινό Αύγουστο, η πώληση της πρώην Ferrari 250 GTO του Phil Hill ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς σε δημοπρασία που έγινε στο Pebble Beach το ιταλικό “όνειρο” άλλαξε χέρια για $48,4 εκατ.. Έτσι, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έγινε το ακριβότερο που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αν ήταν κατασκευασμένο εξ’ολοκλήρου από χρυσό, τότε θα κόστιζε λιγότερο! Καλά διάβασες!

Τώρα, ένα ιταλικό δικαστήριο το αναγνώρισε επίσημα και ως έργο τέχνης. Πιο συγκεκριμένα, ένα εμπορικό δικαστήριο στη Μπολόνια αναγνώρισε την 250 GTO ως κλασικό αυτοκίνητο και έργο τέχνης, κάτι που το προστατεύει από απομιμήσεις και δημιουργία replicas.

Φυσικά, αυτό συνέβη καθώς η Ferrari διαμαρτυρήθηκε ότι υπήρχε μια φερόμενη εταιρεία που σχεδίαζε να φτιάξει αντίγραφα της 250 GTO στη Modena, με την ανακοίνωση του δικαστηρίου να αναφέρει:

Η Ferrari υπέβαλε αίτηση για την επίσημη αναγνώριση του σχεδίου και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του κλασικού της αυτοκινήτου. Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσαρμογή των γραμμών του αυτοκινήτου και των αισθητικών του στοιχείων έχουν καταστήσει την 250 GTO μοναδική, ένα πραγματικό θρυλικό αυτοκίνητο. Τα καλλιτεχνικά πλεονεκτήματα έχουν αναγνωριστεί από πολυάριθμα βραβεία και επίσημες βεβαιώσεις. Η παραγωγή, η εμπορία και η προώθηση του μοντέλου ανήκει αποκλειστικά στη Ferrari,.

Από την άλλη, ένας εκπρόσωπος της Ferrari είπε:

Είναι η πρώτη φορά στην Ιταλία που ένα αυτοκίνητο αναγνωρίζεται ως έργο τέχνης. Δεν είναι μόνο η ομορφιά της [250 GTO] που την καθιστά ειδική, έχει επίσης μια μακρά ιστορία στους αγώνες.