Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Rupert Stadler, ο πρώην CEO της Audi βγήκε από την φυλακή, μετά από τέσσερις μήνες προφυλάκισης, αλλά σήμερα οι εισαγγελείς του Μονάχου αποφάσισαν να του απαγγείλουν κατηγορίες σχετικά με το Dieselgate. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν πολύχρονης έρευνας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο Stadler και τρεις άλλοι κατηγορούμενοι γνώριζαν εκ των έσω την ύπαρξη του παράτυπου λογισμικού στους κινητήρες της εταιρείας, αλλά δεν έκαναν κάτι για να το αλλάξουν.

Εκτός αυτού, και οι τέσσερις (Stadler και οι τρεις κατηγορούμενοι) συνέχιζαν να διαφημίζουν και να πωλούν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα που εφοδιάζονταν με το εν λόγω λογισμικό, με τους εισαγγελείς να τους κατηγορούν -εκτός όλων των άλλων- και για παραπλανητική διαφήμιση, καθώς όλα τα παραπάνω γίνονταν εν γνώσει τους.

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο Stadler πιθανότατα γνώριζε όλες τις πτυχές του σκανδάλου από το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά προτίμησε να αγνοήσει τις συνέπειες και να συνεχίζει να προωθεί τα συγκεκριμένα οχήματα. Μέχρι στιγμής, το κόστος του Dieselgate έχει ανέλθει σε €30 δις για την Volkswagen.