Ενώ οι περισσότεροι τύποι αερόσακων παρέχουν προστασία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο αμερικάνικος οργανισμός IIHS ανακάλυψε ότι οι αερόσακοι γονάτων προσφέρουν από λίγη έως καθόλου πρόσθετη προστασία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι αερόσακοι γονάτων έχουν γίνει εξαιρετικά συνηθισμένοι, όντας στάνταρ εξοπλισμός στα περισσότερα αυτοκίνητα.

Ο IIHS συγκέντρωσε δεδομένα από εργαστηριακές δοκιμές σύγκρουσης, καθώς και από πραγματικές συγκρούσεις και συνέκρινε τα αποτελέσματα μεταξύ οχημάτων με και χωρίς αερόσακους γονάτου. Από τις πραγματικές συγκρούσεις, βρέθηκε ότι οι αερόσακοι γονάτου μείωσαν την πιθανότητα τραυματισμών από 7,9% στα αυτοκίνητα χωρίς αερόσακο, στο 7,4% στα αυτοκίνητα με αερόσακο.

Στις ελεγχόμενες δοκιμές του IIHS, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι οι αερόσακοι δεν είχαν καμία επίδραση στη μετωπική σύγκρουση μερικής επικάλυψης. Στην μετωπική μικρής επικάλυψης, οι αερόσακοι αύξησαν ελαφρώς τον κίνδυνο τραυματισμού γύρω από τα πόδια, αλλά ελαττώθηκε ελαφρώς ο κίνδυνος τραυματισμού στο κεφάλι.

Ο IIHS δεν αναφέρει ότι οι αερόσακοι γονάτων είναι επικίνδυνοι ή θα πρέπει να μην τοποθετούνται, απλά μπορεί να είναι περιττοί, όπως εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή.