Η Tesla δημιούργησε μπαταρία με διάρκεια ζωής 1,6 εκατ. χιλιομέτρων

Σχετικά άρθρα

Σήμερα, οι μπαταρίες που εφοδιάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν διάρκεια ζωής μεταξύ 480.000 και 800.000 χιλιομέτρων, αλλά η νέα ανακάλυψη της Tesla, υπόσχεται μπαταρίες ιόντων-λιθίου με διάρκεια ζωής άνω των 1,6 εκατ. χιλιομέτρων.

Υπεύθυνος για την δημιουργία της μπαταρίας είναι ο φυσικός Jeff Dahn, ένας πρωτοπόρος ερευνητής μπαταριών ιόντων λιθίου. Η νέα μπαταρία έχει ως βάση την αντίδραση του οξειδίου του κοβαλτίου λιθίου-νικελίου-μαγγανίου (NMC) και του τεχνητού γραφίτη, ο οποίος αναφέρει πως:

Τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως τα στοιχεία των συγκεκριμένων μπαταριών θα μπορούν να τροφοδοτούν ένα ηλεκτρικό όχημα για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ή να έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η έρευνα που υποστηρίχθηκε από την Tesla Καναδά, περιελάμβανε δοκιμές με χρήση των μπαταριών στους 20, 40 και 55 βαθμών Κελσίου. Οι συγκεκριμένες μπαταρίες θα χρησιμοποιηθούν σε φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, σε λεωφορεία και σε αυτόνομα robotaxi, με τον Elon Musk να αναφέρει σε παλαιότερες δηλώσεις του, πως η Tesla θα γίνει συνώνυμη με την δημιουργία και την χρήση των robotaxi.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η Tesla θέλει να αναπτύξει τις δικές της μπαταρίες, χωρίς την βοήθεια της Panasonic. Ωστόσο παραμένει ασαφές για την ώρα το κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να περάσει άμεσα στη παραγωγή, αφού δεν έγινε γνωστό το κόστος της.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μπαταρία που περιλαμβάνει τεχνητό γραφίτη, ενώ έχουν προχωρήσει στη βελτίωση της νανοδομής του οξειδίου του κοβαλτίου λιθίου-νικελίου-μαγγανίου για να δημιουργήσουν μια κρυσταλλική δομή που είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει και να μειώσει την απόδοση. Ο Dahn είπε:

Τα αποτελέσματα της ομάδας δείχνουν ότι η νέα μπαταρία μπορεί να φορτίσει και να ξεφορτίσει περισσότερες από 4.000 φορές και να χάσει μόνο το 10% της ενεργειακής της απόδοσης.

Για λόγους σύγκρισης, παρόμοιες μπαταρίες ιόντων λιθίου χάνουν την μισή χωρητικότητα τους μετά από μόλις 1.000 κύκλους φόρτισης.

Στις σχετικές ειδήσεις, ένας δικαστής αποφάσισε πως η μήνυση μιας ομάδας μετόχων της Tesla, θα οδηγηθεί σε δίκη, με τους μετόχους να ζητούν από το δ.σ της εταιρίας να μην κάνει τον Musk τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης, αφού πιστεύουν πως η απόφασή τους να του δώσουν αποζημιώσεις που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα έως και 45,2 δισ. ευρώ, είναι άδικη.

Διάβασε επίσης

Η Tesla θα κάνει τον Elon Musk τον πλουσιότερο άνθρωπο της Γης

ΠηγήWired.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...