Όλο και περισσότερα έρχονται στο φως σχετικά με την οικονομική κακοδιαχείριση που γινόταν στη διοίκηση της Nissan επί χρόνια, με τον Carlos Ghosn να μην ήταν τελικά ο μοναδικός που κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλείες.

Με τον Hiroto Saikawa, νέο CEO της Nissan να παραιτείται τον περασμένο Σεπτέμβριο επειδή αποδείχτηκε πως και αυτός πήρε χρήματα που δεν δικαιούνταν, τώρα έγινε γνωστό, πως η εξωτερική δικηγορική εταιρία που διερευνά τα προβλήματα της Nissan για λογαριασμό της, ανακάλυψε πως ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος της πήρε χρήματα που δεν δικαιούνταν.

1

Πρόκειται για τον 55χρονο Hari Nada, ο επικεφαλής του νομικού τμήματος της Nissan και ένας εκ των αντιπροέδρων της με μεγάλη επιρροή, ο οποίος ήταν αυτός που έβγαλε τα “άπλυτα” του Ghosn στη δημοσιότητα, καταγγέλλοντας τον πρώην ισχυρό άνδρα της ιαπωνικής εταιρίας. Όπως αποκάλυψε η έρευνα της εξωτερικής δικηγορικής εταιρίας, ο Nada πήρε το 2017 περίπου 280.000 δολάρια (255.000 ευρώ), με την Nissan να τον κατηγορεί πλέον για “άδικτο εμπλουτισμό” και να τον πιέζει να παραιτηθεί.

Το δεύτερο στέλεχος της Nissan που εμπλέκεται στην υπόθεση είναι ο Toshiaki Onuma, ανώτερος διαχειριστής της Nissan, ο οποίος ήταν εκείνος που άλλαξε τις ημερομηνίες πληρωμής των αποζημιώσεων βάσει μετοχών, αυξάνοντας έτσι σκοπίμως και λανθασμένα, τις αμοιβές που πήραν ο Nada και άλλα στελέχη της εταιρίας.

Ο Nada και ο Onuma ήταν οι άνθρωποι της Nissan που ενημέρωσαν της αρχές για την οικονομική κακοδιαχείριση του Ghosh. Με την Nissan να μην δίνει την πλήρη έκθεση κατά του Ghosn στο διοικητικό της συμβούλιο, αλλά και με το γεγονός πως οι Nada και Onuma είναι δύο από τους βασικούς μάρτυρες καταγγελίας κατά του Carlos Ghosn, η αποκάλυψη αυτή βλάπτει σοβαρά την αξιοπιστία τους ως μάρτυρες.

Ο Nada με καταγωγή από την Μαλαισία, εργάζεται ως δικηγόρος στη Nissan από τη δεκαετία του 1990 και βρισκόταν στο γραφείο του CEO της εταιρίας, τόσο υπό την διαχείριση του Ghosn, όσο και του διαδόχου του, Hiroto Saikawa. Επίσης συνεργάστηκε στενά με τον Greg Kelly που συνελήφθη μαζί με τον Ghosn τον Νοέμβριο του 2018.

2

Ο Nada συμμετείχε ενεργά σε πολλές πτυχές των δραστηριοτήτων του Ghosh, όντας μάλιστα και ένας εκ των τριών διαχειριστών της Zi-A Capital BV, μιας ολλανδικής θυγατρικής της Nissan που δημιούργησε ο Kelly, η οποία αγόρασε ένα σπίτι για τον Ghosn στη Βηρυτό. Επίσης, ο Nada γνώριζε για τα έγγραφα που πρότειναν πληρωμή συνολικού ύψους 80 εκατ. δολαρίων στον Ghosn, μετά την ενδεχόμενη αποχώρησή του.

Πριν από τη σύλληψη του Ghosn, ο Nada και ο Onuma, φέρεται να ανησύχησαν πως κάποια από αυτά που είδαν ενδεχομένως να ήταν παράνομα και έτσι ενημέρωσαν τις ιαπωνικές αρχές, προχωρώντας σε συμφωνίες με τους δικαστές, προκειμένου να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του Ghosn.

Πλέον είναι ασφαλές να πει κάποιος πως η οικονομική κακοδιαχείριση που γινόταν επί χρόνια από στελέχη της Nissan, είναι πολύ πιο βαθιά από αυτή που αρχικά πιστεύαμε, με το διοικητικό συμβούλιο της Nissan να βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση, εν μέσω δυσπιστίας και έλλειψης σαφήνειας σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει. Μάλιστα ο Jean-Dominique Senard, πρόεδρος της Renault, και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Nissan, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ιαπωνικής εταιρίας, ρώτησαν γιατί μαθαίνουν σχετικά με τα θέματα αμοιβών των κορυφαίων στελεχών από τα μέσα ενημέρωσης.

3Διάβασε επίσης

Ο Carlos Ghosn κατηγορεί ανοικτά στελέχη της Nissan για πισώπλατα μαχαιρώματα

Ο Ghosn και ο Kelly από την πρώτη στιγμή δηλώνουν αθώοι, αρνούμενοι τις κατηγορίες, με τον Ghosh να υποστηρίζει πως υψηλόβαθμα στελέχη της Nissan “του την έστησαν”, κατηγορώντας τους για “πισώπλατα μαχαιρώματα”. Τόσο ο Kelly, όσο και ο Ghosn έχουν αποφυλακιστεί και περιμένουν να οριστεί πότε θα ξεκινήσει η δίκη τους, ώστε να αποδείξουν την αθωότητά τους.