Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας έχει γίνει αυστηρότερος για τους παραβάτες οδηγούς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες αν οι οδηγοί υποπέσουν σε παραβάσεις, η Τροχαία τους αφαιρεί το δίπλωμα οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν και χρηματικά πρόστιμα.

Μάλιστα επισημαίνεται πως στην περίπτωση υποτροπής -αν ο οδηγός επαναλάβει τις παρακάτω παραβάσεις- μέσα σε ένα 6μηνο από την προηγούμενη, τότε θα αφαιρούνται πινακίδες και δίπλωμα απευθείας για διπλάσιο χρονικό διάστημα (120 ημέρες), ενώ ο παραβάτης θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις για την επανέκδοση του διπλώματος.

1Χρήση κινητού τηλεφώνου

Ο νέος ΚΟΚ είναι πολύ αυστηρός με τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά την διάρκεια οδήγησης, αφού επιτρέπεται μόνο με ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας (bluetooth) ή αν η συσκευή είναι τοποθετημένη σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Σε διαφορετική περίπτωση ο οδηγός τιμωρείται με επιτόπου αφαίρεση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

3Στάθμευση σε μπάρες διάβασης και θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία

Είναι θέμα έλλειψης παιδείας η στάθμευση μπροστά ή ακόμα και πάνω σε ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σε αποκλειστικές και γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία.

Ο νέος ΚΟΚ ορίζει πως όσοι οδηγοί πιάνονται να παρκάρουν στις παραπάνω θέσεις, τότε χάνουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους και το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.

4ΛΕΑ

Εάν κάποιος οδηγός πιαστεί να κινείται στη Λ.Ε.Α (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης), τότε χάνει τις πινακίδες, την άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης για 60 ημέρες.

Επίσης η κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιφέρει πρόστιμο 100 ευρώ και 9 βαθμούς ποινής. Η οδήγηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης επιτρέπεται μόνον στα οχήματα επείγουσας ανάγκης, δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία καθώς και στα ειδικά οχήματα οδικής ασφάλειας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας.

Η στάση στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως όταν το αυτοκίνητο έχει πάθει βλάβη ή εάν σε έχει σταματήσει η Τροχαία.

5Αριστερή λωρίδα

Εκτός όμως από τους οδηγούς ΙΧ και αυτοί των φορτηγών και των λεωφορείων θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς αν κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή την χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους η Τροχαία θα τους τιμωρήσει με επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

7Ρίψη αντικειμένων

Η ρίψη αντικειμένων ή ουσιών, έξω από το αυτοκίνητο, που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως το τσιγάρο, τιμωρείται πλέον με επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

8Ζώνη ασφαλείας και κράνος

Όσοι οδηγοί ΙΧ και αναβάτες μοτοσυκλετών πιάνονται να μην φορούν την ζώνη ασφαλείας και το κράνος τους, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

9Παιδικό κάθισμα

Εάν κάποιος οδηγός δεν μεταφέρει ένα παιδί, δεμένο στο ειδικό κάθισμα, τότε τιμωρείται με με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

10Τι ισχύει για τη κατανάλωση αλκοόλ

Εκτός από τις παραπάνω παραβάσεις υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και αιτία πολλών σοβαρών τροχαίων, η κατανάλωση αλκοόλ. Και εδώ τα όρια είναι αυστηρά, όπως και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν για τους οδηγούς, οι οποίοι επιλέγουν να συνδυάσουν αλκοόλ και οδήγηση θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τους υπόλοιπους που κυκλοφορούν.

Όταν η Τροχαία εντοπίσει οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ακολουθούν αυστηρές κυρώσεις, ακόμα και φυλάκιση. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ όταν η συγκέντρωση στον εκπνεόμενο αέρα είναι:

  • 0,25 mg/λίτρο έως 0,40 mg/λίτρο, τότε οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν 200 ευρώ πρόστιμο και θα ακινητοποιηθεί το όχημά τους.
  • 0,40 mg/λίτρο έως 0,60 mg/λίτρο, τότε οι οδηγοί θα κληθούν να πληρώσουν 700 ευρώ πρόστιμο και θα τους αφαιρεθεί για 90 ημέρες το δίπλωμα οδήγησης
  • 0,60 mg/λίτρο -> τότε οι οδηγοί θα έχουν εις βάρος τους μήνυση για πλημμέλημα με την ποινή να αποφασίζεται από το δικαστήριο και μπορεί να είναι ακόμα και φυλάκιση.