Ακόμη ένα εργοστάσιο της Ford θα κλείσει. Πρόκειται για το εργοστάσιο Romeo στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, που κατασκευάζει κινητήρες και απασχολεί 600 υπαλλήλους, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε άλλα εργοστάσια της Μπλε Οβάλ εταιρίας.

Το κλείσιμο του εργοστασίου είναι μέρος της συμφωνίας της Ford με το εργατικό σωματείο United Auto Workers (UAW) προκειμένου να αποτραπεί μια απεργία σαν και αυτή που στοίχισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην General Motors.

H συμφωνία αφορά την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας για τους εργάτες της Ford στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει ακόμη δέσμευση για επένδυση ύψους 6 δισ. δολαρίων από τη Ford στα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία τουλάχιστον 8.500 επιπλέον. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το συμβούλιο του σωματείου UAW στη Ford και στη συνέχεια από τα μέλη του. Το εργατικό σωματείο άρχισε να διαπραγματεύεται με τη διοίκηση της Ford στις 25 Οκτωβρίου, δηλαδή μετά τη λήξη απεργίας στην General Motors που διήρκεσε 40 ημέρες.

Η συμφωνία με τη Ford ακολουθεί τη γενική κατεύθυνση που καταγράφηκε στη σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η General Motors, η οποία προβλέπει εφάπαξ πληρωμές και ετήσιες αυξήσεις μισθών που θα οδηγήσουν σε ωρομίσθιο 32,32 δολαρίων την ώρα μέχρι το 2023. Οι εργάτες της GM έλαβαν εφάπαξ πληρωμή 11.000 δολαρίων έκαστος για την υπογραφή της συμφωνίας. Ωστόσο δεν είναι σαφές ότι θα λάβουν ανάλογο ποσό και οι εργάτες της Ford, διότι δεν έχασαν ημερομίσθια εξαιτίας απεργίας.