Η Pirelli παρουσίασε ελαστικό συνδεδεμένο στο internet

Σχετικά άρθρα

Η Pirelli δημιούργησε ένα ελαστικό, το Cyber Tire, το οποίο μέσω δικτύων 5G, μπορεί να στείλει δεδομένα σχετικά με τις οδικές συνθήκες και άλλες μετρήσεις, τόσο στην ECU του αυτοκινήτου, όσο και σε άλλα αυτοκίνητα που βρίσκονται κοντά του.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία της Pirelli ανοίγει νέες δυνατότητες στο πεδίο του Internet of Things, μιας και τα οχήματα καλούνται να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με μια σειρά από υποδομές στις πόλεις του κοντινού μέλλοντος. Στο εσωτερικό των ελαστικών Pirelli Cyber Tire υπάρχει ένας ειδικός αισθητήρας, που είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του ελαστικού με άλλους δέκτες, καθώς και ένας μικροεπεξεργαστής.

Μια σειρά από μεταβλητές μπαίνουν ως δεδομένα μέσω του αισθητήρα στον μικροεπεξεργαστή, όπως η πίεση του ελαστικού και οι συνθήκες του δρόμου, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση τόσο του οδηγού, όσο και των υπολοίπων οδηγών που διασχίζουν τον ίδιο δρόμο. Επίσης μπορεί να συλλέξει πληροφορίες όπως το βάθος του πέλματος του ελαστικού, η πίεση του ελαστικού, η θερμοκρασία του ελαστικού, όπως και η επιτάχυνση του ελαστικού σε κάθε άξονα.

Φαντάσου λοιπόν να γνωρίζεις από πριν πως θα συναντήσεις π.χ μια λακκούβα στον δρόμο, ή πάγο, ή άλλες άσχημες συνθήκες. Μόλις το ελαστικό εντοπίσει πιθανά προβλήματα, ενημερώνει την ECU του αυτοκινήτου, προκειμένου αυτή να αλλάξει τις ρυθμίσεις του συστήματος πρόσφυσης, αλλά και της ανάρτησης.

Η Pirelli έδειξε στην πράξη, σε μία δοκιμαστική διαδρομή στην Ιταλία, πως δύο έξυπνα ελαστικά, φορεμένα σε διαφορετικά οχήματα είναι ικανά να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η εταιρία ενδιαφέρεται για την προώθηση της τεχνολογίας αυτής σε συνεργασία με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, ενώ δίνει έμφαση και σε στόλους φορτηγών, όπου εκεί, η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα μπορούσε να βρει ποικίλες εφαρμογές στη διαχείριση και στην οργάνωση της κυκλοφορίας.

Αναλυτές τονίζουν δεν έχει νόημα να χρησιμοποιούνται τέτοιου τύπου τεχνολογίες στα ελαστικά των αυτοκινήτων, εάν τα ίδια τα οχήματα δεν είναι εξοπλισμένα με τα κατάλληλα συστήματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα αυτά, όπως είναι για παράδειγμα τα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος και άλλα παρόμοια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φθείρουν γρηγορότερα τα ελαστικά τους

Οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρατηρούν πως τα ελαστικά τους φθείρονται γρηγορότερα συγκριτικά με τα ελαστικά σε αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με πρόσφατη...